Το Κάιρο και η Αθήνα δεν κοιτάνε πίσω: Αναγνωρίζουν τις αντίστοιχες αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες

FILE PHOTO: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο. Photo via Twitter, Egypt MFA Spokesperson @MfaEgypt




O ιταλικός ιστότοπος γεωπολικής και άμυνας aresdiffesa δημοσιεύει ανάλυση του Aurelio Giansiracusa για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανάλυση που αναδημοσιεύεται και στον, παρεμφερούς περιεχομένου, ιστότοπο startmag αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο έχει επικυρώσει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία καθορίζει τη γραμμή οριοθέτησης των αντίστοιχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) – στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στην περιοχή που καλύπτεται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Σε αυτά τα ύδατα, η Τουρκία θέλει να στείλει το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis.

  • Επιπλέον, το 2019 η Τουρκία υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς, με επικεφαλής τον Fāyez Muṣṭafā al-Sarrāj. Αυτή η συμφωνία-πλαίσιο έχει προκαλέσει κριτικές και αντιπαραθέσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες (Αίγυπτος και Κύπρος κατά πρώτο λόγο) καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκο-Λιβυκή Συμφωνία οριοθετεί μια σύντομη έκταση των αμοιβαίων συνόρων της ΑΟΖ προς τη νοτιοανατολική Κύπρο, επιβεβαιώνοντας επίσης τις άλλες διαφορές της Τουρκίας και τις αξιώσεις των συνόρων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ελληνικές και κυπριακές αξιώσεις στις ίδιες περιοχές. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε αυτή τη συμφωνία θεωρώντας ότι δεν συνάδει με το αναγνωρισμένο διεθνές δίκαιο και ο καθορισμός της επηρεάζει τρίτες χώρες».

«…Το Παρίσι κινητοποιήθηκε, στέλνοντας ναυτικές και αεροπορικές μονάδες για να πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά και κυπριακά ναυτικά και εκφράζοντας ένα πολύ σκληρό μήνυμα στην Τουρκία να μην προχωρήσει περαιτέρω σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Στην πραγματικότητα, το Παρίσι απειλεί να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιδεινώσουν σοβαρά το ενδογενώς όχι λαμπρό οικονομικά κράτος της Τουρκίας. Αλλά η Άγκυρα έχει στη διάθεσή της το βαρύ «όπλο» της μεταναστευτικής ροής που θα διοχετευθεί στην Ευρώπη χωρίς τουρκικό περιορισμό.

Μεταξύ άλλων, οι θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας συγκρούονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τελευταία αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας (το Βερολίνο εφάρμοσε μερικό εμπάργκο όπλων για το κουρδικό ζήτημα) και τίθεται, ουσιαστικά, υπέρ, στην τρέχουσα κατάσταση (συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης) κατά της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Η Μάλτα είπε επίσης ότι ήταν υπέρ της συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης και, ως εκ τούτου, ήταν αντίθετη με τις γαλλοελληνικές πρωτοβουλίες.

  • Σε αυτό το σενάριο προστίθεται η πρόσφατη απόφαση της Τρίπολης να εκχωρήσει στην Τουρκία για 99 χρόνια τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση της Μισουράτα, στην οποία θα αναπτυχθεί εναλλακτικά τουρκική φρεγάτα, ενώ μπαίνει στο παιχνίδι και το Κατάρ, στηρίζοντας οικονομικά την επιχείρηση.

Προφανώς, αυτό το σημείο θεωρείται «στάχτη στα μάτια» από το Παρίσι, την Αθήνα, την Κύπρο και το Κάιρο, που βλέπουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού να αυξάνονται στην Κεντρική Μεσόγειο, έχοντας τη δυνατότητα να ενεργεί ταυτόχρονα τόσο στο Αιγαίο  και στο Λίβανο, όσο και μεταξύ της Σύρτης και της Κρήτης. Αντίθετα, καμία επίσημη ή ανεπίσημη δήλωση επί του θέματος δεν προέρχεται από τη Ρώμη».

ΠΗΓΗ: Il Cairo ed Atene riconoscono le rispettive Zone Economiche Esclusive

Για “μορατόριουμ” ερευνών ομιλεί ο Economist: Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: