Θυμήθηκε πάλι την αποστρατιωτικοποίηση νησιών ο Ερντογάν: Δεν του βγαίνει επεισόδιο σε θάλασσα και αέρα

Στο Καστελόριζο παίζεται η προστασία της ελληνικής κυριαρχίας. Photo Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Σε Ελληνικό έδαφος φαίνεται να στρέφει το στόχαστρό της η Άγκυρα και επαναφέρει– ατυχώς- το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Μπορεί το θέατρο επιχειρήσεων να είναι στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και εκεί που κινείται προκλητικά για είκοσι και πλέον ημέρες το σεισμογραφικό Oruc Reis, αλλά το Επιτελείο βλέπει τις τουρκικές προθέσεις οι οποίες δεν βγάζουν από το κάδρο τους το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Όπως το 1996 στα Ίμια η Τουρκία επιχείρησε να γκριζάρει μια θαλάσσια περιοχή και δυο ελληνικές νησίδες. Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει το ίδιο στηριζόμενη στην αξίωση της αποστρατιωτικοποίησης, ενώ η ίδια διατηρεί την ενεργή απειλή για τα νησιά του Αρχιπελάγους.

Ιδιαίτερα τώρα που η Άγκυρα σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι πολύ εκνευρισμένη, κανείς δεν αποκλείει μια ακόμη σπασμωδική κίνηση ώστε να ρίξει λάδι στη φωτιά από τη στιγμή που έχει δείξει ότι δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν μπροστά στις επεκτατικές αξιώσεις που έχει.

  • Δεν της βγαίνουν οι έκνομες ενέργειες σε θάλασσα και αέρα

Επιτελείς σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα ότι αρχικά οι Τούρκοι επιχείρησαν στην θάλασσα, να περάσουν το ανατολίτικο «νταηλίκι», με αποτέλεσμα η νεότερη φρεγάτα του τουρκικού στόλου «KEMAL REIS» να φεύγει λαβωμένη από την πλώρη της Ελληνικής φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ».

Παρά τα πρόχειρα μπαλώματα, οι γείτονες με επικοινωνιακά τρικ και για αρκετές ημέρες ανακοίνωναν ότι η «KEMAL REIS» ήταν μια χαρά και συνεχίζει την αποστολή της.

Η Τουρκία αποστομώθηκε όταν τελικά η δημοσιοποίηση της τσαλακωμένης τουρκικής ΜΕΚΟ ήρθε στην επιφάνεια μέσα από εικόνες, με το ρήγμα των τριών και πλέον μέτρων να πληγώνει το γόητρο της δύναμης που θέλει να δείχνει ως η απόλυτη περιφερειακή υπρδύναμη, στηριζόμενη στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Οι επιχειρησιακές απαντήσεις του Ελληνικού Επιτελείου συνεχίστηκαν με την αποστολή των μαχητικών F-16 M και F-16 Block 52 plus στην Κύπρο.

  • Η συμμετοχή στην «ΕΥΝΟΜΙΑ» τους ενόχλησε σφόδρα στην Τουρκία, η οποία μάλιστα δημοσιοποίησε βίντεο με αερομαχία στο οποίο διακρίνεται μαχητικό κλειδωμένο στα σκοπευτικά του τουρκικού F-16.

Πάντως πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σχολίαζαν ότι και αυτό το επικοινωνιακό τρικ δεν ήταν πετυχημένο. Μάλιστα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δεν πρόσεξαν καν τον καιρό με τα σύννεφα στον ορίζοντα… Τις ημέρες που έγιναν οι αποστολές προς την Κύπρο των Ελληνικών φτερών αλλά και κατά την επιστροφή σύννεφα στον ουρανό της Μεσογείου, εκεί που πέταξαν τα F-16, δεν υπήρχαν και είναι καταγεγραμμένες οι πτήσεις στους σκληρούς δίσκους των μαχητικών.

Επιπλέον το βίντεο ντοκουμέντο της Πολεμικής Αεροπορίας που έφερε το γραφείο τύπου του ΓΕΕΘΑ στο φως της δημοσιότητας και απαθανατίζει τρία από τα οκτώ συνολικά μαχητικά Ελληνικά F-16, καταρρίπτει και πάλι την τουρκική ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας.

  • Η ενεργή απειλή στο Αιγαίο

Και αφού ούτε στην θάλασσα, ούτε στον αέρα μπορεί να βγάλει άκρη η Τουρκία, φαίνεται ότι ξεκινά και πάλι την καραμέλα της αποστρατιωτικοποίησης, την ώρα που η ίδια διατηρεί σαράντα χρόνια την στρατιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εκείνο που κάνει είναι οχυρωματικά έργα και διατηρεί τις δυνάμεις Εθνοφυλακής σε όλη τη νησιωτική οριογραμμή με την Τουρκία, απέναντι δηλαδή στην ενεργή απειλή η οποία διαρκώς μεγαλώνει με κάθε έκνομη ενέργεια της Άγκυρας.

  • Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σημειώσει λακωνικά το προηγούμενο διάστημα πως ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.

Η φράση αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας απορρέει από το διεθνές δίκαιο περί νόμιμης άμυνας εφόσον υπάρχει ενεργή απειλή. Και για την Ελλάδα αυτή η απειλή είναι μόνιμη και αποδεικνύεται καθημερινά με τα όσα πράττει η Άγκυρα.

Οι Επιτελείς παρατηρούν ότι καθημερινά η Τουρκία επιχειρεί να στήσει με κάθε μέσο και τρόπο το πολυπόθητο για εκείνη θερμό επεισόδιο και όσο η Αθήνα είναι ψύχραιμη και δεν παρασύρεται, τόσο οι σπασμωδικές κινήσεις της γείτονος συνεχίζονται.

Επιτελείς μάλιστα σημειώνουν ότι η κίνηση είναι στην Τουρκία και η απάντηση είναι κίνηση σκληρή αλλά αμυντική της Ελλάδας.

Πολύ πρόσφατα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είχε αναφερθεί σε πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν θα είναι αυτή τη φορά «σημειακό», όπως των Ιμίων.

Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος της ιδιαίτερα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Νεύμα για κλιμάκωση η ομιλία μίσους του Ερντογάν: Γενικός συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: