Τα σχέδια Ερντογάν με την τουρκική οικονομία στο χείλος της αβύσσου: Ο γαμπρός του ο ταμίας!

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν (αριστερά). Διακρίνεται και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

“Απολύστε τον γαμπρό σας ,αν εξακολουθείτε να αγαπάτε αυτό το έθνος και δεν θέλετε να εξαθλιωθεί». Με αυτά τα λόγια ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτστντάρογλου κάλεσε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς η τουρκική λίρα εξακολουθεί να καταποντίζεται συμπαρασύροντας την οικονομία της Γείτονος.

«Δεν υπήρξε ποτέ πιο ανίκανη διοίκηση στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας”, δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου ,προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν δεν απολύει τον γαμπρό του επειδη απλά δεν υπάρχουν άλλοι αξιωματούχοι που ο Ερντογάν θα μπορούσε να εμπιστευτεί το …Ταμείο της χώρας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κιλιτσντάρογλου ένωσε στο ζήτημα αυτό τη φωνή του με το φιλο-Κουρδικό HDP που επίσης αξιώνει την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών κατηγορώντας τον ότι κατέστρεψε την οικονομία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. «Η τουρκική λίρα ήταν 4,54 ανά δολάριο και 5,34 ανά ευρώ τη στιγμή που ανέλαβε ο Αλμπαϊράκ το υπουργείο Οικονομικών και σήμερα το δολάριο έχει ξεπεράσει τις 7,30 λίρες και το ευρώ τις 8,70 λίρες», δήλωσε εκπρόσωπος του HDP.

  • Ο γαμπρός του Ερντογάν και ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς μπροστά στις κάμερες και να υπόσχεται θετική οικονομική ανάπτυξη, αλλά τα γεγονότα αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο: Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 31%,η ανεργία ήταν 12,8% τον Απρίλιο και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3,8 εκατομμύρια.

Η συνδικαλιστική ομοσπονδία Disk υπολογίζει τον πραγματικό αριθμό των ανέργων στα 17,7 εκατομμύρια. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν μάλιστα ότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της εθνικής χρεοκοπίας.

Πως απάντησε ο Ερντογάν; Παρέθεσε συγκριτικά οικονομικά νούμερα από το 2002 που ανέλαβε την εξουσία ,αποφεύγοντας βέβαια να αποκαλύψει τα τελευταία στοιχεία που «έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε μια οικονομική άβυσσο» όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Για όλα βρίσκει «λύσεις» ο Σουλτάνος για να αποκρούσει τις πιθανές απειλές. Πριν από τρία χρόνια εισήγαγε το προεδρικό σύστημα με δημοψήφισμα για να εξασφαλίσει υπερ-εξουσίες, επειδή δεν ήταν πλέον σίγουρος ότι θα διατηρούσε την μοναρχία του σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Τώρα προέκυψε όμως ένας αντίπαλος που δεν μπορούσε να είχε προβλέψει: Ο κορονοϊός, που έπληξε σκληρά την Τουρκία καθώς ο Ερντογάν δίστασε για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού επιβάλει απαγορευτικά μέτρα. Η πανδημία και η κρίση που προκάλεσε είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου απώλεια της υποστήριξης των ψηφοφόρων προς τον Σουλτάνο και το κόμμα του, το οποίο κυβερνά εδώ και 18 χρόνια και τελευταία χάρη στην στήριξη του ακροδεξιού εταίρου του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα AKP διατηρεί μόλις το 30% των ψήφων αυτή τη στιγμή – έχοντας υποχωρήσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από δύο χρόνια. Ηδη οι σοσιαλδημοκράτες δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς προηγούνται σε δημοφιλία του Ερντογάν.

  • Για να αντισταθμίσει τις απώλειες ο Ερντογάν προσπαθεί μάλιστα να πείσει μέσω του Μπαχτσελί και την επίσης ακροδεξιά εθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ να συνταχθεί μαζί τους.

Το πρόβλημα είναι πάντως ότι στην απειλή πολιτικής επιβίωσης ο Ερντογάν «καταφεύγει σε όλο και πιο ριψοκίνδυνα μέσα για να κρατήσει τους συμπατριώτες ευτυχισμένους,αλλά οι μέθοδοι του θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πλήρη κατάργηση της σύγχρονης Τουρκίας» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Focus, επικρίνοντας την προκλητική μετατροπή της Αγια Σοφιάς σε τζαμί αλλά και την επιθετική πολιτική του Σουλτάνου στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το γερμανικό περιοδικό Focus σημειώνει πάντως -και σωστά- ότι και τα δύο αυτά γεγονότα έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου στην Τουρκία,αυξάνοντας τις επικρίσεις κατά του Ερντογάν,αλλά «η πρόκληση μιας τέτοιας αναταραχής στο εξωτερικό είναι πολύ ευπρόσδεκτη για τον Σουλτάνο.

«Ο Ερντογάν μεταφράζει τις διεθνείς επικρίσεις δήθεν ως «εχθρότητα προς τον τουρκικό λαό» και προσπαθεί να στοιχίσει πίσω του την τουρκική κοινή γνώμη»λέει ο αρχισυντάκτης της τουρκικής εξόριστης ιστοσελίδας Ahvalnews, Γιαβούζ Μπαϊντάρ. «Ο Ερντογάν είναι σαφώς σε άμυνα αυτή τη στιγμή, αλλά με εξαιρετικά επιθετικό τρόπο. Προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη θρυμματισμένη δύναμή του» λέει ο Μπαϊντάρ.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak προβλέπει ότι σύντομα πλέον θα δούμε το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis στη γραμμή Καστελόριζου -Κρήτης, μετά την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας. «Δεν θα προκαλέσει έκπληξη αν το Oruc Reis επαναλάβει τις ερευνητικές του δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες» γράφει χαρακτηριστικά. Η εφημερίδα σημειώνει πως η Αγκυρα κινείται ήδη για να υπογράψει συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Λίβανο, Παλαιστίνη αλλά και Ισραηλ.

  • Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν έστειλε στην ματωμένη Βηρυτό τον αντιπρόεδρό του Φουάτ Οκτάι και τον υπουργό Εξωτερικών Ντεβλέτ Τσαβούσογλου για να ενισχύσουν την επιρροή της Τουρκίας στη χώρα. Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «με εντολή Ερντογάν η Άγκυρα είναι έτοιμη να δώσει την τουρκική υπηκοότητα σε εκείνους τους Λιβανέζους που …αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι ή Τούρκμένοι»!

Σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, το AKP μόλις έλαβε το 30% των ψήφων αυτή τη στιγμή – πτώση πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Ο Ερντογάν το κατάλαβε πολύ καλά αυτό στα τέλη Ιουνίου όταν οι άνθρωποί του στα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να διακόψουν απότομα μια ζωντανή συζήτηση με ‘προσεκτικά επιλεγμένους νέους’ στο YouTube, καθώς οι θεατές έκαναν κλικ στο κουμπί “Δεν μου αρέσει” εκατοντάδες χιλιάδες φορές.Δεν είναι τυχαίο που ένα μήνα μετά ο Ερντογάν πέρασε νόμο με τον οποίο επιβάλεται λογοκρισία στο Facebook, το Twitter και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μηχανή προπαγάνδας του Ερντογάν βλέπει ως απάντηση τον άκρατο εθκινισμό και τον εξισλαμισμό .Προβάλει ως «λύση» την επανεισαγωγή του ισλαμικού ημερολογίου και της Σαρία και τη μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη. Εκπρόσωποι εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων όπως οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι και οι Αλεβίτες φοβούνται ήδη ένα κύμα βίας.

Ηδη η κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να εξοπλίσει έως και 30.000 βοηθητικούς αστυνομικούς με πυροβόλα όπλα,με την αντιπολίτευση να μιλά για ίδρυση «παραστρατιωτικής ιδιωτικής πολιτοφυλακής».

Ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο πανεπιστήμιο του Εσσεν ,Μπουράκ Κοπούρ λέει ότι “άν ο Ερντογάν δει πως τα ηνία της εξουσίας αρχίζουν να γλιστρούν από τα χέρια του, θα πολώσει και θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα περαιτέρω, ώστε ο λαός να τον επανεκλέξει”.

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Ahvalnews, Μπαϊντάρ προβλέπει μάλιστα ότι ο Ερντογάν θα ξεκινήσει μια συζήτηση τους επόμενους μήνες σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης για να «τονώσει τον εθνικισμό και να εντείνει την κοινωνική πόλωση».

  • Οπως λέει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος «η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και η αντιδυτική πολεμική ρητορική θα πρέπει να ανησυχούν τον κόσμο. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στο σύστημα πολιτικών συντεταγμένων της Τουρκίας ».

Και αν αυτό δεν λειτουργήσει,υπάρχει και το σχέδιο B: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάργλου αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Ερντογάν φέρεται να μεταφέρει δημόσια περιουσιακά στοιχεία στο δικό του Τουρκικό Ίδρυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια λέγεται ότι πρόκειται να δοθούν για την αγορά ενός ουραναξύστη στην Νέα Υόρκη και ενός αγροκτήματος στο Μίσιγκαν που ανήκει στον θρύλο του μποξ, Μοχάμετ Αλι .

“Η οικογένεια Ερντογάν αγόρασε το αγρόκτημα του Μοχάμετ Αλι στο Μίσιγκαν επειδή γνωρίζουν ότι θα πάνε στις ΗΠΑ αν αλλάξουν οι καιροί. “Εκεί συγκεντρώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία”,δήλωσε ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ζούμε την …«Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων»: Όταν η κρίση γέννησε τον φασιστικό εθνικισμό με όλες τις ολέθριες συνέπειες.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required