Τα εκθαμβωτικά ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας: Στο έλεος της μισαλλοδοξίας Ερντογάν

File photo: ΄Αποψη των τοιχογραφιών και ψηφιδωτών της περίφημης Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. EPA/SEDAT SUNA




Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν τα σπουδαία ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας, διάσημα σε όλο τον κόσμο, θα καλυφθούν κι αυτά για να μετατραπεί το Μουσείο σε τζαμί.

Το μοναστήρι της Χώρας, γνωστό σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, διάσημο για τα σπουδαία ψηφιδωτά του.

Η Μονή της Χώρας ήταν μεσαιωνική βυζαντινή εκκλησία την οποία κοσμούν τοιχογραφίες της Δευτέρας Παρουσίας του 14ου αιώνα οι οποίες θεωρούνται πολύ σημαντικές για τον Χριστιανισμό.

Είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

«Είναι ένα μοναστήρι στη Χώρα, που για τους βυζαντινούς, ήταν η εκτός των τειχών περιοχή, που η πρώτη του φάση χρονολογείται στον 6ο αιώνα. Στον 9ο αιώνα έχουμε μία δεύτερη φάση και τελικά, στον 11ο-12ο αιώνα μ.Χ. διαμορφώνεται όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας και ο τοιχογραφικός της διάκοσμος, οι αγιογραφίες της, είναι μοναδικής τέχνης.

Η Παναγία βρίσκεται σε όλα τα εγχειρίδια της βυζαντινής Ιστορίας και της βυζαντινής αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο. Ο Χριστός, καθήμενος στον θρόνο, ο οποίος δέχεται την προσφορά που του κάνει ο Θεόδωρος Μετοχίτης, ο οποίος προσφέρει την ίδια την εκκλησία, επίσης, θεωρείται από τα μνημειακά κεφάλαια της βυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας.

Η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη. Αναφέρω όλα αυτά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι μιλάμε για ένα μνημείο, του οποίου η τέχνη και η αξία, θα τολμούσα να πω ότι είναι συγκρίσιμη με αυτή της Αγίας Σοφίας», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: