Στριμωγμένος, παρά τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για την τουρκική λίρα

File Photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, STR
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να εξαντλεί σε βάρος της Ελλάδας και όχι μόνο την επιθετική ρητορική του, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του και κυρίως από αυτό της οικονομίας, όμως όσο προσπαθεί, τόσο δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς η κατάσταση στη γείτονα γίνεται χειρότερη.

Το γαϊτανάκι των προκλήσεων δεν σταματά, απεναντίας γίνεται χειρότερο, όσο η τουρκική λίρα καταρρέει, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία.

Συγκεκριμένα, σήμερα η τουρκική λίρα κυμάνθηκε κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της καθώς τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα και περισσότερων τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

Με πληροφορίες από Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία
ΓΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τέσσερις στρατηγικές προβληματικές αναζητούν σωτήρες: ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ και ΕΝΑΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal