Στον Πρόεδρο Τραμπ η τελική απόφαση για την παραβατικότητα του Ερντογάν: Δυστυχώς…

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. EPA, Oliver Contreras / POOL




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν στη Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντηση, οι Αμερικανοί είπαν «πολύ λίγες και πολύ μετρημένες» κουβέντες διά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους. Όμως, μερικές κινήσεις που αναμέναμε, έγιναν αμέσως μετά. Καθορίστηκε η συνάντηση του κ. Πομπέο, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που στέλνει επιστολές ανά τον κόσμο κάνοντας «μπούλιγκ» στους συναδέλφους του, για να μην υποστηρίξουν την Ελλάδα.

Η συνάντηση θα γίνει στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου θα παραστούν και οι δύο υπουργοί στην ορκωμοσία του προέδρου της χώρας. Η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να βρίσκεται παντού. Πραγματικά, γιατί απαιτείται η παρουσία του κ. Τσαβούσογλου στo Σάντο Ντομίνγκο; Μα είναι απλό: Επειδή ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την παρουσία του κ. Πομπέο…

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός ενημέρωσε τον κ. Δένδια ότι θα παραδώσει έκθεση για την κατάσταση στη Μεσόγειο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Ο Αμερικανός υπουργός και γνωρίζει και καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα λέει. Οι αναφορές των Αμερικανών πρεσβευτών στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Άγκυρα ομιλούν από μόνες τους. Καταγράφουν τα γεγονότα ως έχουν…

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως αναφέραμε ήταν και το βασικό ζήτημα της συνομιλίας. Συζήτησαν και για την ισχυρή διμερή σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Το γεγονός ότι θα λάβει την τελική απόφαση για την αμερικανική στάση ο κ. Τραμπ, δικαιολογημένα μας ανησυχεί. Είναι ένας πρόεδρος τον οποίο δεν εμπιστευόμαστε και ο οποίος φέρει ευθύνη για την αύξηση της παραβατικότητας και της επιθετικότητας της Τουρκίας. Μας φοβίζει ότι άλλα λέει, π.χ., στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν και άλλα στον ταραξία Ταγίπ Ερντογάν. Με αποτέλεσμα να περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα. Διότι στέλνει, ως συνήθως, λάθος μηνύματα.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σημειώθηκε μία σημαντική εξέλιξη, το όποιο αποτέλεσμα της οποίας θα το γνωρίζουμε σύντομα:

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλλεν, αφού συνομίλησαν με τον κ. Δένδια, απέστειλαν επιστολή στον κ. Πομπέο με την οποία τον καλούσαν να ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει πάραυτα τα πολεμικά της πλοία από την ελληνική ΑΟΖ.

Οι γερουσιαστές, γνωστά αστέρια του Δημοκρατικού Κόμματος, προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία σε αυτή την ισχυρή παρέμβαση που θέτει την αμερικανική διπλωματία και τον επικεφαλής της, Μάικ Πομπέο, προ των ευθυνών τους.

  • Ο κ. Μενέντεζ και ο κ. Βαν Χόλλεν ζήτησαν  από τον κ. Πομπέο να ξεκινήσει αμέσως συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αναλάβουν από κοινού μια συντονισμένη απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές επαναφέρουν με ισχυρό τρόπο το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Εγκαλούν την αμερικανική κυβέρνηση για την αποτυχία της να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ. Αυτή η αποτυχία, έχει ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σημειώνουν οι γερουσιαστές:

«Πριν από τη συνάντησή σας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη, σας γράφουμε με μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Καταγράφουν επίσης τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και χρησιμοποιώντας τη γνωστή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατέγραψε και η ιστοσελίδα μας, καλούν τον κ. Πομπέο να μην επιτρέψει σε κανέναν -την Τουρκία, όπως γράφουν- να κάνει παράνομες γεωτρήσεις». Του ζητούν να επαναλάβει τη φράση ότι «έχουμε πει στην Τουρκία ότι οι ενέργειες στα διεθνή ύδατα είναι απαράδεκτες και θα λάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε όλες οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν να είναι νόμιμες.”

Με βάση τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι γερουσιαστές αναφέρουν στον κ. Πομπέο:

Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις σας, σας ζητάμε να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλυθεί αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Του λένε και άλλα, καταμαρτυρούν πολλά οι γερουσιαστές. Αλλά το μαχαίρι και το …πεπόνι, τα κρατούν ο κ. Τραμπ και ο κ. Πομπέο.

ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ: Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τις τελευταίες 48 ώρες με τρεις εχθρούς του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι φίλοι του Πλανητάρχη: Τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον Πρίγκηπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι δυνατόν να μην συζήτησαν το «φαινόμενο Ερντογάν»; Είναι δυνατόν να μην περιέγραψαν την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα; Σίγουρα… Τρεις εναντίον ενός, του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Ποιον θα ακούσει ο κ. Τραμπ; Από τη στάση της Αμερικής για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εξαρτηθούν τα πάντα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ουάσιγκτον, Αθήνα και Λευκωσία συμπίπτουν στο εξής: Καμία εκ των τριών χωρών δεν επιθυμεί τον πόλεμο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: