Στόχος κυβερνοεπίθεσης το εργοστάσιο Tesla στη Νεβάδα: Συνελήφθη 27χρονος Ρώσος

File photo: Οι εγκαταστάσεις της TESLA στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. EPA/JOHN G. MABANGLO




Ο ‘Ιλον Μάσκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εργοστάσιο Tesla Inc στην Νεβάδα έγινε στόχος μιας «σοβαρής» κυβερνοεπίθεσης, για την οποία εργαζόμενος της εταιρείας ενημέρωσε το FBI, το οποίο και την απέτρεψε, συλλαμβάνοντας στις ΗΠΑ τον Ρώσο πολίτη Γιεγκόρ Κριουτσκόφ.

  • «Ήταν μια σοβαρή επίθεση» έγραψε ο Ίλον Μασκ σε ανάρτησή του στο Twitter, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.

Κατ ‘αυτόν τον τρόπο ο Μάσκ επιβεβαίωσε τα όσα έγραψε σε άρθρο του ο Σάιμον Αλβαρές που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο Teslarati, το οποίο εξειδικεύεται σε ειδήσεις που αφορούν την Tesla.

  • Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, κάποιος ρωσόφωνος εργαζόμενος του εργοστασίου που κατασκευάζει συσσωρευτές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του εργοστασίου στην Νεβάδα, έδωσε πληροφορίες στο FBI, βάσει των οποίων συνελήφθη ο Ρώσος πολίτης.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο ηλικίας 27 ετών πολίτης της Ρωσίας, Γιεγκόρ Ιγκόριεβιτς Κριουτσκόφ, συνελήφθη με την κατηγορία της συνωμοσίας καθώς είχε σκοπό να προκαλέσει συνειδητά βλάβη στο πρόγραμμα προστασίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, προσπαθώντας να στρατολογήσει εργαζόμενο μέσω του οποίου θα εισήγαγε κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα.

  • Στόχος του κακόβουλου λογισμικού ήταν να αποσπάσει στοιχεία από το δίκτυο και εν συνεχεία να απειλήσει την εταιρεία ζητώντας λύτρα, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Κριουτσκόφ υποσχέθηκε στον εργαζόμενο του εργοστασίου αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων αφότου τοποθετούσε το κακόβουλο λογισμικό στο πρόγραμμα.

Ωστόσο ο εργαζόμενος ενημέρωσε το FBI, το οποίο απέτρεψε με επιτυχία την επίθεση, σύμφωνα με την προσφυγή που κατέθεσε το γραφείο του FBI στο Λας Βέγκας.

Πριν από μερικές μέρες εκπρόσωποι του FBI ήρθαν σε επαφή με τον Κριουτσκόφ, αλλά μετά την επαφή αυτή εκείνος εγκατέλειψε την Νεβάδα με προορισμό το Λος Άντζελες απ’ όπου προγραμμάτιζε να φύγει από τις ΗΠΑ. Στις 22 Αυγούστου συνελήφθη στο Λος Άντζελες και οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη, σε δικαστήριο της Καλιφόρνια, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να προκαλέσει σκόπιμα ζημιά στην προστασία ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι αμερικανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι ο Κριουτσκόφ έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τουριστική βίζα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε επαφή με τον Γιεγκόρ Κριουτσκόφ στον οποίο θα παράσχει την αναγκαία προξενική και νομική συνδρομή.

Με πληροφορίες από Reuters-TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE

 

Ισχυροί τριγμοί στην Tik Tok λόγω απειλών Τραμπ: Παραιτήθηκε ο CEO της εταιρείας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: