Στη Βηρυτό ο Μακρόν: Πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά την τραγωδία [video]

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Εμμανουέλ Μακρόν στο Λίβανο. EPA, DALATI NOHRA
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού, προκαλώντας 137 θανάτους, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί τη πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην χώρα, αφότου η έκρηξη κόστισε το θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων και τραυμάτισε 5.000, αφίχθηκε στη Βηρυτό, μαζί με εξειδικευμένο διασωστικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος  ανακοίνωσε  παράλληλα πως θέλει να «οργανώσει τη διεθνή βοήθεια» για τον Λίβανο, μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, καλώντας παράλληλα τους Λιβανέζους ηγέτες να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση.

«Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Ο Λίβανος είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την προσγείωση του αεροπλάνου του στη Βηρυτό, αντιμετωπίζει μια πολιτική και οικονομική κρίση και θα συνεχίσει να υποφέρει αν δεν προχωρήσει με μεταρρυθμίσεις.

Δεκάδες αγνοούνται και σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς επαρκή στέγαση μετά που το ωστικό κύμα της έκρηξης κατέστρεψε προσόψεις κτηρίων, πέταξε έπιπλα στους δρόμους και θρυμμάτισε παράθυρα για μίλια στο εσωτερικό.

Αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Τριήμερο πένθος

Ο Πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ έχει κηρύξει τρεις ημέρες πένθους από την Πέμπτη για τα θύματα της έκρηξης, της πιο καταστροφικής που έπληξε ποτέ την πόλη, η οποία μετρά ακόμα πληγές από τον εμφύλιο πριν από τρεις δεκαετίες και αντιμετωπίζει μια χρηματοοικονομική κρίση και αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αξιωματούχοι έχουν ρίξει την ευθύνη για την καταστροφή σε τεράστιες ποσότητες πολύ εύφλεκτου υλικού το οποίο ήταν αποθηκευμένο για χρόνια στο λιμάνι υπό μη ασφαλείς συνθήκες.

Η κυβέρνηση έχει διατάξει όπως τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμανιού, είπαν στο Reuters υπουργικές πηγές.

Αλλά οι Λιβανέζοι, οι οποίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους και έχουν δει τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται στην χρηματοοικονομική κρίση, ρίχνουν το φταίξιμο στους πολιτικούς οι οποίοι κυβερνούσαν και επωφελήθηκαν από δεκαετίες κρατικής διαφθοράς και κακής διακυβέρνησης.

«Θα επιλέξουν κάποιον ως αποδιοπομπαίο τράγο για να μεταθέσουν την ευθύνη», είπε ο Ραμπί Αζάρ, 33χρονος εργάτης οικοδομή, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι την Πέμπτη το πρωί για να προσπαθήσει να αρχίσει εργασίες επιδιόρθωσης. «Αυτή η έκρηξη ήταν το αποκορύφωμα που θα καταστρέψει τη χώρα», πρόσθεσε.

«Δεν θα βγει τίποτα από την έρευνα. Κανένας δεν θα τους πιστέψει», ανέφερε μιλώντας κοντά στα ερείπια αποθήκης σιταριού, όπου τόνοι σιταριού ήταν σκορπισμένοι στο έδαφος.

Οι συνήθεις εργασίες στο λιμάνι της Βηρυτού, το κύριο λιμάνι για τις εισαγωγές που χρειάζονται για να τραφεί ο πληθυσμός της χώρας ο οποίος είναι άνω των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν σταματήσει πλήρως αναγκάζοντας τα πλοία να κατευθύνονται σε άλλα μικρότερα λιμάνια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνεργαστεί με τους εταίρους του Λιβάνου για να κινητοποιήσει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της χώρας.

Αλλά δεν ήταν σαφές ποια θα είναι η επίπτωση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του Λιβάνου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βηρυτός, Λίβανος
ΒΧ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Καταστροφή εξ αμελείας στη Βηρυτό; Διορία 4 ημερών για απόδοση ευθυνών από δικαστές

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal