Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου: Πρόβλημα με Ρωσία η διπλή φορολογία

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μεταβαίνει σήμερα στη Ρωσία ως επικεφαλής της Κυπριακής Διαπραγματευτικής ομάδας που θα συζητήσει το ζήτημα που αφορά στη Σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ, οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος έχουν καθοριστεί στις 10 και 11 Αυγούστου στη Μόσχα.

Η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς την διαδικασία καταγγελίας της σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι το ρωσικό υπουργείο θεώρησε ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχετικά με τροποποιήσεις της Ρωσό-κυπριακής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, που αφορούν την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα και πληρωμές τόκων σε 15%.

Ωστόσο την ίδια μέρα πηγές του κυπριακού ΥΠΟΙΚ ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η κυπριακή πλευρά επιδιώκει συνέχεια των επαφών και συμφωνία όσον αφορά τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, αφού επίσημα δεν συμφώνησαν σε ναυάγιο. Η Κύπρος, ανέφεραν, εξαντλεί όλα τα περιθώρια για εξεύρεση συμφωνίας με διπλωματικές και πολιτικές επαφές

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ, ερωτηθείς σχετικά, πως «έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει μια κατάληξη στο θέμα της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας».

Το θέμα, είχε συζητηθεί και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα εμπειρογνώμονες στη Ρωσία εκτιμούν ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν τελικά μια νέα φορολογική συμφωνία, σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί σε δημοσίευμα της ρωσικής Kommersant.

Αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας, μετά την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Παρίσι, λέει ο Πετρίδης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required