Στα “τάρταρα” η τουρκική λίρα: Συνεχής υποχώρηση, αιτία και η αντιπαράθεση με την Ευρώπη

FILE PHOTO: Τούρκος πολίτης μετρά τα χρήματά του σε ανταλλακτήριο. EPA, ERDEM SAHIN




Για τέταρτη συνεχή ημέρα η τουρκική λίρα υποχωρεί -σε ποσοστό πλέον του 0,5%, στα 7,0060 δολάρια και σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ- σημειώνεται στην ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (Ali Kucukgocmen (Κωνσταντινούπολη) και Karin Strohecker (Λονδίνο).

Και αυτό, εν μέσω διάχυτων ανησυχιών για εξαντλημένα αποθέματα σε ξένα νομίσματα και κρατικών παρεμβάσεων με υψηλό κόστος, για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Παρατίθεται χαρακτηριστική δήλωση του Viktor Szabo, στελέχους της επενδυτικής εταιρείας Aberdeen Standard Investments, ότι η κατάσταση αυτή «Δεν είναι βιώσιμη. Είτε θα πρέπει να επιτρέψουν την ελεύθερη πορεία της (σ.σ. της λίρας) είτε -σε ένα αρνητικό σενάριο- θα πρέπει να επιβάλουν ελέγχους κεφαλαίων. Σταματούν, μεν, την αιμορραγία, αλλά παύουν και το εμπόριο».

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τον Sergey Dergachev, διευθυντή χαρτοφυλακίου στην Union Investment, οι κίνδυνοι που επιτείνουν την οικονομική κρίση στην Τουρκία, είναι, αφενός, η αντιπαράθεση της Άγκυρας με χώρες όπως η Ευρώπη, η Ελλάδα και άλλες, εξαιτίας των τουρκικών σχεδίων για εξορυκτικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο, και αφετέρου, η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον Dergachev, η Τουρκία εμπλέκεται σε πολλές γεωπολιτικές εντάσεις και το πρόβλημα είναι ότι οι περιπέτειες αυτές είναι δαπανηρές και αβέβαιες, ενώ αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα οικονομικά ζητήματα.

ΠΗΓΗ: Lira stumbles again as Turkish assets take a hit

Το’ ριξαν στον … χρυσό οι Γερμανοί: Αύξηση 100% σε αγορά ράβδων και νομισμάτων, βάρους 83,5 τόνων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: