Solar Orbiter: Τί δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες από τον Ήλιο-Κύπριος στην αποστολή [photos, video]

Ο Δρ. Νικολάου έχει αναπτύξει μοντέλα των οργάνων που θα μετρήσουν το ηλιακό πλάσμα με μεγάλη ευκρίνεια. Τα μοντέλα αυτά θα διαδραματίσουν κύριο ρόλο στην κατανόηση των δεδομένων και την έγκυρη ανάλυσή τους. Photo via Twitter, ESA Science @esascience




Λίγους μήνες μετά την ιστορική εκτόξευση του Solar Orbiter, της νέας αποστολής των ESA και NASA για την παρατήρηση του Ήλιου, τα δεδομένα άρχισαν να φθάνουν στη Γη.

Το Solar Orbiter είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που φέρει τηλεσκόπια για να φωτογραφίσουν τον Ήλιο από αποστάσεις τόσο κοντινές όσο ποτέ πριν, και είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φωτογραφίσει του πόλους του κοντινού μας αυτού άστρου.

  • Στη μοναδική αυτή στο είδος της διαστημική αποστολή, που έχει ως σκοπό να κατανοήσει τους κύριους φυσικούς μηχανισμούς του Ήλιου και πώς επηρεάζουν το διαστημικό χώρο και τους πλανήτες, λαμβάνει μέρος και ο Κύπριος ερευνητής Δρ. Γεώργιος Νικολάου, επαγγελματικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος (CSEO).

«Ο Ήλιος είναι μία τεράστια πηγή ενέργειας που έχει άμεση αλληλεπίδραση με την Γη μας, άρα και την ζωή μας. Η κατανόηση λοιπόν των βασικών μηχανισμών του Ήλιου και των τρόπων με τους οποίους ελέγχει την Ηλιόσφαιρα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Νικολάου.

  • Ο Δρ. Νικολάου έχει αναπτύξει μοντέλα των οργάνων που θα μετρήσουν το ηλιακό πλάσμα με μεγάλη ευκρίνεια. Τα μοντέλα αυτά θα διαδραματίσουν κύριο ρόλο στην κατανόηση των δεδομένων και την έγκυρη ανάλυσή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτύξει και έχει δημοσιεύσει μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν για τον έγκυρο προσδιορισμό των ιδιοτήτων του ηλιακού πλάσματος, μέσω των επικείμενων μετρήσεων.

Το Solar Orbiter ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στο εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα τον Φεβρουάριο και θα πλησιάσει πολύ περισσότερο στον Ήλιο σε λιγότερο από δύο χρόνια. Εν τέλει, θα πλησιάσει στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα, που είναι σχεδόν το ένα τέταρτο της απόστασης μεταξύ Ήλιου και Γης.

Οι πρώτες φωτογραφίες
—————————
Οι πρώτες φωτογραφίες του Solar Orbiter, της νέας αποστολής των ESA και NASA για την παρατήρηση του Ήλιου, αποκάλυψαν πανταχού παρούσες μικροσκοπικές ηλιακές εκλάμψεις, που ονομάστηκαν ‘φωτιές κατασκήνωσης’, κοντά στην επιφάνεια του πιο κοντινού μας αστεριού, αναφέρει η ESA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της αποστολής, η παρατήρηση φαινομένων που δεν ήταν δυνατό να παρατηρηθούν με τέτοια λεπτομέρεια στο παρελθόν, αποτελεί ένδειξη για το τεράστιο δυναμικό του Solar Orbiter.

  • Το Solar Orbiter, που εκτοξεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020, μεταφέρει έξι όργανα τηλεπισκόπησης ή τηλεσκόπια που φωτογραφίζουν τον Ήλιο και το εγγύς περιβάλλον και τέσσερα in situ όργανα που παρακολουθούν το περιβάλλον γύρω από το διαστημόπλοιο. Συγκρίνοντας τα δεδομένα και από τα δύο σετ οργάνων, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη δημιουργία του ηλιακού ανέμου, ενός ρεύματος φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο που επηρεάζει ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

Οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ που εμφανίζονται στο πρώτο σετ φωτογραφιών ελήφθησαν από το Extreme Ultraviolet Imager (EUI) κατά τη διάρκεια του πρώτου περιήλιου του Solar Orbiter, το κοντινότερο σημείο στον ήλιο από την ελλειπτική τροχιά του διαστημοπλοίου. Εκείνη τη στιγμή, το διαστημόπλοιο βρισκόταν μόλις 77 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο, σχεδόν στη μισή απόσταση μεταξύ της Γης και του άστρου.

  • «Οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ αποτελούν μικρούς συγγενείς των ηλιακών εκλάμψεων που μπορούμε να παρατηρήσουμε από τη Γη, εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια φορές μικρότερες», δηλώνει ο David Berghmans του Βασιλικού Παρατηρητηρίου του Βελγίου (ROB), Κύριος Ερευνητής του οργάνου EUI, που λαμβάνει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από τα κατώτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας, γνωστής και ως ηλιακό στέμμα.

«Ο ήλιος ίσως να μοιάζει ήρεμος με πρώτη ματιά, αλλά όταν παρατηρήσει κανείς λεπτομερώς, μπορεί να δει αυτές τις μικροσκοπικές εκλάμψεις οπουδήποτε κι αν κοιτάξει», είπε.

  • Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ είναι απλά μικρές εκδοχές των μεγάλων εκλάμψεων ή εάν υποκινούνται από διαφορετικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη θεωρίες ότι αυτές οι μικροσκοπικές εκλάμψεις ίσως να συμβάλλουν σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστηριώδη φαινόμενα του Ήλιου, τη θέρμανση του στέμματος.

«Αυτές οι ‘φωτιές κατασκήνωσης’ είναι απολύτως ασήμαντες η καθεμία από μόνη της, όμως συναθροίζοντας την επίδραση όλων στον Ήλιο ίσως αποτελούν την κύρια πηγή θέρμανσης του ηλιακού στέμματος», δηλώνει ο Frédéric Auchère, του Institut d`Astrophysique Spatiale (IAS), Γαλλία, Αναπληρωτής Κύριος Ερευνητής του EUI.

Το ηλιακό στέμμα είναι το πιο εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου που εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, δηλαδή τάξεις μεγέθους θερμότερο από την επιφάνεια του Ήλιου, με τη ‘δροσιά’ των 5.500 °C. Μετά από πολλές δεκαετίες μελετών, οι φυσικοί μηχανισμοί που θερμαίνουν το στέμμα εξακολουθούν να μην είναι πλήρως κατανοητοί και η εξερεύνησή τους αποτελεί το ‘ιερό δισκοπότηρο’ της ηλιακής φυσικής.

«Προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς, ωστόσο ελπίζουμε ότι συνδυάζοντας αυτές τις παρατηρήσεις με μετρήσεις από τα υπόλοιπα όργανα που ‘αγγίζουν’ τον ηλιακό άνεμο καθώς περνά από το διαστημόπλοιο, θα μπορέσουμε εν καιρώ να δώσουμε απαντήσεις σε ορισμένα από αυτά τα μυστήρια», δηλώνει ο Γιάννης Ζουγανέλης, Αναπληρωτής Επιστήμονας Έργου του Solar Orbiter στην ESA.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Για “εκφοβισμό” κατηγορεί τον Τραμπ το Πεκίνο: Για την αναγκαστική πώληση του Tik Tok

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: