Σκληρό ανατολίτικο παζάρι: Η Άγκυρα ζητά διάλογο της ΤΡΑΟ με τις εταιρείες στην ΑΟΖ για διαμοιρασμό αερίου

FILE PHOTO: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (CR) και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (CL) φτάνουν για συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο στη Μόσχα της Ρωσίας. EPA, PAVEL GOLOVKIN
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από διάφορες πλευρές, ώστε να αρχίσει σε πρώτη φάση διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Οι παρεμβάσεις, κυρίως από τη Γερμανία, που προεδρεύει της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, στοχεύουν όπως υπάρξει αποτέλεσμα πριν την εκπνοή του ενός μηνός, που έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα η τουρκική πλευρά.

Η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα πως είτε θα αρχίσει ένας διάλογος εφ΄όλης της ύλης είτε θα επανέλθει στην περιοχή αποστέλλοντας ερευνητικό πλοίο και φρεγάτες. Την ίδια ώρα, διαμηνύει πως οι σχεδιασμοί της στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αναστέλλονται και προς επιβεβαίωση τούτου, στάλθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός» για παράνομες έρευνες.

Με βάση τα διάφορα σενάρια, που φαίνεται να θέτει η τουρκική πλευρά, επιχειρείται εμπλοκή και της Κύπρου, στα πλαίσια της επιδίωξης για λύση- πακέτο ( ελλαδοτουρκικά και Κυπριακό). Γι΄ αυτό και προτείνονται δυο παράλληλοι διάλογοι, Ελλάδος και Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η εισήγηση για τετραμερή, με τον Οζερσάι να εκπροσωπεί τα κατεχόμενα, δεν συζητείται από τη Λευκωσία και την Αθήνα. Μια άλλη πρόταση, που έχει κατατεθεί από τουρκικής πλευράς είναι η εμπλοκή των εταιρειών. Η τουρκική εισήγηση είναι πως εάν δεν γίνει εφικτό να αρχίσει διάλογος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τότε αυτός να διεξαχθεί μεταξύ των εταιρειών.

Συγκεκριμένα, από τη μια να είναι οι εταιρείες, που είναι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία και δραστηριοποιούνται εντός της ΑΟΖ της χώρας και από την άλλη, η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ, που διενεργεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Που αποσκοπεί αυτή η κίνηση; Να θέσει εκτός συζήτησης, όπως και στα προηγούμενα σενάρια, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λευκωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το παιχνίδι αν και οι πιέσεις θα ενταθούν για έναρξη διαλόγου με μόνο θέμα τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου  και δεν αποκλείεται να προταθεί στο τέλος συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Από την πλευρά της Αθήνας, η γραμμή που ακολουθείται είναι πως στο διάλογο συζητά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οι τρίτοι, πάντως, που παρεμβαίνουν, θεωρούν πως θα πρέπει να παρακαθίσουν σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τα παλάτια στην άμμο: Επενδύοντας στον Πούτιν, τον Μακρόν και στην κότα με τα «χρυσά αυγά»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal