Συναγερμός μετά τα αυξημένα κρούσματα: Ο Τσιόδρας στην τηλεδιάσκεψη που συγκαλεί ο Μητσοτάκης

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη δια ζώσης συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Σωτ. Τσιόδρα. Photo via Facebook, @kyriakosmitsotakis




Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν σήμερα στις 9:30, οι Σωτήρης Τσιόδρας, Βασίλης Κικίλιας, Βασίλη Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες,

Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.

Αναμένεται ο πρωθυπουργός να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η χαλάρωση που έχει επέλθει είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση, όπως έχει επισημάνει, παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.

Στο μεταξύ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα βιώνει μία σημαντική αύξηση στα κρούσματααύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου, αλλά τα περισσότερα από αυτά οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας, ανέφερε μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαρ. Γώγος.

«Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις “κόκκινες” γραμμές.», είπε

Όπως, μάλιστα, εξήγησε, αν συνεχίσουμε έτσι ο δείκτης R θα φτάσει το 1.

«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις.», επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε πως δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας.»

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας.», είπε ο καθηγητής.

Οι ειδικοί έχουν ανησυχήσει, επίσης, με τα κρούσματα σε στρατό και αστυνομία, επεσήμανε ο κ. Γώγος, ενώ προσέθεσε πως αυτό που τον προβληματίζει είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Ο,τιδήποτε συμβεί αυτή τη στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας.»

Για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε ότι επιθυμία όλων είναι να λειτουργήσουν πλήρως. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην περίπτωση που συνεχιστεί η αυξητική τάση της πανδημίας. Μπορεί να χρειαστεί η μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές και στα σχολεία ή να λειτουργούν με δύο τμήματα και αραίωση των τάξεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Δύο θάνατοι από κορωναϊό στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο: 75 τα νέα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: