Συλλυπητήρια Βαρθολομαίου για την εκδημία του Eusebio Leal Spengler, στενού συνεργάτη του Fidel Κάστρο

File Photo: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων νέου κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για την εκδημία του Eusebio Leal Spengler, σημαντικής πνευματικής προσωπικότητος της Κούβας

Tη βαθύτατη λύπη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την εκδημία του Eusebio Leal Spengler, σημαντικής πνευματικής προσωπικότητος της Κούβας, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Eusebio Leal Spengler διετέλεσε διευθυντής του προγράμματος αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης της Αβάνας, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Προέδρου Fidel Castro Ruz, διακεκριμένος ιστορικός και λάτρης του βυζαντινού πολιτισμού, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στην παλαιά πόλη της Αβάνας. Ήταν ο ίδιος που είχε επισκεφθεί, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Σεπτό Κέντρο στο Φανάρι, για να εκφράσει προς τον Παναγιώτατο τη βούληση του Προέδρου Castro και της κουβανικής κυβέρνησης να ανεγείρουν ένα Ορθόδοξο Ιερό Ναό, βυζαντινού ρυθμού, και να τον προσφέρουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για τον σκοπό αυτό, ο αείμνηστος συνεργάστηκε στενά με τον μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα, ο οποίος έχει την ευθύνη της διαποίμανσης των Ορθόδοξων πιστών και στην Κούβα, ενώ πάντοτε έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του για τα ζητήματα της Μητρός Εκκλησίας. Τον Ιανουάριο του 2004, σε ιστορική τελετή, ο τότε Πρόεδρος Castro, παρουσία πλήθους λαού, παρέδωσε συμβολικά το κλειδί του Ι. Ναού στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τέλεσε τα θυρανοίξιά του.

Ο Παναγιώτατος απέστειλε διά του μητροπολίτη Μεξικού Αθηναγόρα τα συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον Πρόεδρο, την κυβέρνηση και την οικογένεια του εκλιπόντος, αλλά και προς τον λαό της Κούβας.

Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: