Σε εξέλιξη ανασκαφές από 7 συνεργεία για τους Αγνοούμενους: 10 εκταφές φέτος στην Κύπρο

File Photo: O κ. Φωτίου είπε ότι ο ένοχος για την απάνθρωπη αυτή κατάσταση που επικρατεί είναι η κατοχική δύναμη που εδώ και 47 χρόνια με τακτικισμούς αρνείται να συνεργαστεί και διαιωνίζει τον πόνο και την αγωνία των οικογενειών των αγνοουμένων. Φωτογραφία μέσω ΚΥΠΕ




Εκταφές δέκα ανθρώπων έκανε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους από την αρχή του έτους μέχρι την 31η Ιουλίου, ενώ ο αριθμός των ατόμων που ταυτοποιήθηκαν ανέρχεται στα πέντε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ για το 2020.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται επτά συνεργεία της Επιτροπής, έξι στα κατεχόμενα και ένα στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ευρήματα.

Το 2019 είχαν γίνει εκταφές 28 ατόμων και ταυτοποιήθηκαν 42 άνθρωποι. Εξάλλου το ποσοστό των ανασκαφών κατά τις οποίες εντοπίστηκαν λείψανα φέτος είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου 17%, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 25%. Από τις αρχές του 2020 μέχρι τις 31 Ιουλίου έγιναν ανασκαφές σε 1348 χώρους.

Η ΔΕΑ είχε αναστείλει από τις 13 Μαρτίου για 3,5 μήνες τις ανασκαφές της και άλλες εργασίες της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της άρσης λειτουργίας των οδοφραγμάτων. Αυτές επανήρχισαν την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ από το γραφείο του Ε/κ μέρους της ΔΕΑ, Λεωνίδα Παντελίδη, στα κατεχόμενα για ανεύρεση λειψάνων Ε/κ αγνοουμένων του 1974 εργάζονται αυτή στη στιγμή ένα συνεργείο στην Πέτρα, δυο στο Τέμπλος, ένα στη Λάπηθο, ένα στο Λευκόνοικο όπου γίνονται έρευνες σε διάφορα πηγάδια και ένα στην περιοχή των φυλακών στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ στις ελεύθερες περιοχές εργάζεται ένα συνεργείο στον Στρόβολο όπου αναζητούνται τα λείψανα Τ/κ αγνοουμένων του 1963.

Όπως μας αναφέρθηκε, οι επιστήμονες που εργάζονται στα συνεργεία της ΔΕΑ και περνούν από τα οδοφράγματα για να συμμετάσχουν σε ανασκαφές στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές υποβάλλονται κάθε 15 μέρες σε τεστ κορωνοϊού. “Ακόμα και άτομα που δεν περνούν στην άλλη πλευρά αλλά εργάζονται στο γραφείο, κάνουν τεστ για να νιώθουμε όλοι ασφαλείς”, είπε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Ανέφερε ακόμη πως οι ανασκαφές θα συνεχιστούν κανονικά και τον Αύγουστο, σημειώνοντας παράλληλα πως η ΔΕΑ είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τον κώδικα που αφορά τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι όπως κάθε έτος γίνονται ανασκαφές σε τουλάχιστον 70 χώρους. Φέτος μέχρι στιγμής έχουν γίνει ανασκαφές σε 31.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας, τα μέλη της ΔΕΑ, οι Βοηθοί και οι Συντονιστές διενεργούσαν τακτικές τηλεδιασκέψεις. Παράλληλα οι ερευνητικές ομάδες χρησιμοποίησαν την περίοδο αυτή για να αναλύσουν και να ολοκληρώσουν εκατοντάδες εκκρεμούσες υποθέσεις.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος

Θλίψη Αναστασιάδη για τον θάνατο του Γιώργου Λιβέρα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: