Κατάπαυση πυρός και διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη: Συμφώνησαν οι δυο πλευρές, χαιρετίζει ο ΟΗΕ

File Photo: Δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Photo via Twitter@LNA2019M




Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν ξεχωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια».

Χαιρετίζει η Αίγυπτος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση από τιςαντίπαλες αρχές στη Λιβύη μιας κατάπαυσης του πυρός και της προσεχούς διοργάνωσης εκλογών.

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια», ανέφερε ο Σίσι μέσω του Twitter.

«Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας» σ’ αυτή τη χώρα, πρόσθεσε ο αιγύπτιος πρόεδρος.

Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης καλωσόρισε σήμερα τις προτάσεις αμφοτέρων των πλευρών  να άρουν τον επτάμηνο πετρελαϊκό αποκλεισμό και να τοποθετήσουν τα έσοδα σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό έως την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

«Η NOC επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την απελευθέρωση όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τη στρατιωτική κατοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ασφάλεια των εργαζομένων της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κρατική εταιρία πετρελαίου.

«Όταν αυτό θα έχει γίνει, η NOC θα πρέπει να μπορεί να άρει την κατάσταση ανωτέρας βίας και να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις εξαγωγής πετρελαίου».

Η εδρεύουσα στην Τρίπολη NOC ανέφερε επίσης ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπορούν τα πλοία να αδειάσουν τις δεξαμενές συμπυκνωμάτων» στην ανατολική Λιβύη, αφότου οι αρχές εκεί δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη φόρτωση πετρελαϊκών προϊόντων και προϊόντων αερίου προκειμένου να χαλαρώσει μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.

Η ανακοίνωση της NOC ακολουθεί τις εκκλήσεις από τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και τον επικεφαλής του αντίπαλου κοινοβουλίου στα ανατολικά για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του αποκλεισμού.

Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, και τους συμμάχους του τον Ιανουάριο, μειώνοντας την παραγωγή από περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) σε λιγότερα από 100.000 bpd. Η NOC εκτιμά πως οι απώλειες υπερβαίνουν τα 8 δισεκ. δολάρια.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τρίπολη, Λιβύη

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Για “μορατόριουμ” ερευνών ομιλεί ο Economist: Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: