Ρεπουμπλικάνοι ή Δημοκρατικοί; Ποιοι είναι πιο κοντά στο λαό; Τι καταδεικνύει έρευνα του Νίκου Αντωνιάδη

Ο Καθηγητής επικοινωνίας Νίκος Αντωνιάδης. Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα




Με βάση σημαντικά εργαλεία πολιτικής επικοινωνίας, όπως οι Δημόσιες Σχέσεις (PR), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), η Διαφήμιση και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη, με επικεφαλής το Δρα Νίκο Αντωνιάδη, εξέτασε τον αντίκτυπο κάθε ενός από τα πιο πάνω “εργαλεία” επικοινωνίας μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών/κομμάτων (προς τους πολίτες).

Εκλεγμένοι πολιτικοί από όλες τις ΗΠΑ αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας-μελέτης. Μεταξύ άλλων ευρημάτων (και σε αντίθεση με την πολιτική διαφήμιση), οι Δημόσιες Σχέσεις και τα ΜΚΔ παρουσίασαν ψηλό θετικό αντίκτυπο στην τελική απόφαση ψήφου των Αμερικανών πολιτών. Επίσης, ενώ τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της “πολιτικής φήμης” (ή αντίστροφα), εν’ τούτοις, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων (σχετικό άρθρο εδώ).

Περαιτέρω ανάλυση κατέδειξε ότι, σε αντίθεση με τους Ανεξάρτητους πολιτικούς, οι στρατηγικές Δημοσίων Σχέσεων, τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουπλικάνων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τελική απόφαση των Αμερικανών πολιτών απέναντι ​​τους, ενώ η στρατηγική των Δημοκρατικών σε θέματα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην τελική απόφαση των Αμερικανών.

Με βάση τα πιο πάνω ευρήματα, η μελέτη προτρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ (Δημοκρατικούς και Ρεπουπλικάνους) να αναδιαρθρώσουν τις στρατηγικές Δημοσίων Σχέσεων τους (PR), όπως συγκεντρώσεις, δελτία τύπου, συνέδρια, εκδηλώσεις και φόρουμ. Δεδομένου του ψηλού ποσοστού αποχής, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τη σημερινή “πολιτική” και τον παλιομοδίτικο τρόπο επικοινωνίας.

Στην παρούσα μελέτη παρατίθενται επίσης στοιχεία από άλλες μελέτες, οι οποίες σημειώνουν ότι η προσοχή των πολιτών σε πολλά πολιτικά ζητήματα είναι πολύ περιορισμένη (ειδικά και με την αύξηση των fake news). Στη νέα εποχή της τεχνολογίας, οι πολίτες χρειάζονται κάποιο ρόλο να διαδραματίσουν. Οι Δημόσιες Σχέσεις και ειδικά τα ΜΚΔ (όπως Facebook, Twitter, Instagram, κ.λπ.) δίνουν στους πολίτες αυτήν την ευκαιρία: τους βάζουν στο επίκεντρο του ενδιάφεροντος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί (και οι Ανεξάρτητοι) έχουν κατανοήσει περισσότερο την επίδραση των στρατηγικών που βασίζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και την θετική επίδραση που παρουσιάζουν αυτά στην τελική απόφαση των ψηφοφόρων.

Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι έχουν περισσότερο δρόμο να διανύσουν. Οι Δημοκρατικοί καλούνται να αναπτύξουν στρατηγικές “με επίκεντρο τον άνθρωπο” (μέσω PR και ΜΚΔ) και παράλληλα καλούνται να ενημερώνουν τους Αμερικανούς πολίτες αποτελεσματικά, στέλνοντας το “ορθό” μήνυμα.

Πηγή: Chartered Institute of Marketing, Cyprus. Ακαδημαϊκή μελέτη-έρευνα του Δρα Νίκου Αντωνιάδη, Αν. Καθηγητή Επικοινωνίας & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John της Νέας Υόρκης και Συντάκτη στις εφημερίδες ikypros.com και L.A. Voice.

“Αξιοθρήνητο!”: Ο Τραμπ καταφέρεται κατά της συντονίστριάς του στη «μάχη» εναντίον του κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: