Προσπαθούν για αποκλιμάκωση ΗΠΑ και άλλες χώρες αλλά ο Ερντογάν δεν ακούει: Η πολιτική “αυτοκτονία”…

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει την πίεση προς την Τουρκία με πολλούς τρόπους, αλλά μέχρι της στιγμής δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα.

Και δεν υπάρχουν αποτελέσματα τέτοια που να αισιοδοξούμε ότι θα οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να είναι ανένδοτος μέχρι της στιγμής, αν και εικάζω πως η εικόνα που παρουσιάζει είναι στο πλαίσιο της εθνικιστικής πολιτικής που ασκεί ο Ερντογάν. Βεβαίως, στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ισλαμο-εθνικισμός είναι μορφή βίας. Και την Τουρκία εδώ και χρόνια ελέγχουν οι ισλαμο-εθνικιστές, αν και η ελίτ στην Αθήνα και τη Λευκωσία θεωρούν ακόμα και σήμερα τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές του …ακίνδυνους.

Δεν διαβάσετε τι είπε ο …οργισμένος πανεπιστημιακός καθηγητής, που δίδασκε και τους νέους διπλωμάτες; Η Τουρκία, είπε ο αθεόφοβος, δεν είναι επιθετική. Άρα, σύμφωνα με τη …«λογική» του η Ελλάδα και η μικρή Κύπρος …επιτίθενται στην αγαθή Τουρκία.

  • Ποιος έχασε την τροπή για να την αγοράσει ο εν λόγω τύπος, που ομιλεί για να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ευτυχώς γι’ αυτόν ζει σε μία δημοκρατική χώρα. Ας τα έλεγε στην Τουρκία, με ανάποδο τρόπο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η αμερικανική διπλωματία, αλλά και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ζητούν από την Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα, να υποχωρήσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της και να επιλέξει την οδό του διαλόγου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε το μήνυμα στο ανώτατο επίπεδο, από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος στη σύντομη αλλά ουσιαστική συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του ανέφερε τις αμερικανικές θέσεις χωρίς εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο κ. Πομπέο ήταν απόλυτος: του ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τον πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Και οι Αμερικανοί το εννοούν. Απορρίπτουν τον πόλεμο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να κάνει παρεμβάσεις και για την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αφορμή τη NAVTEX για το Γιαβούζ αλλά και την παρουσία του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε ξανά τις Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και να σταματήσει τις επιχειρήσεις της γύρω από το νησί. Έχει σημασία ότι έστω και με ανακοινώσεις συνεχίζει η επίσημη Αμερική να τονίζει τη θέση της, η οποία αντιτίθεται στην τουρκική.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο κανάλι OPEN και στη ιστοσελίδα μας HELLAS JOURNAL ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου.

  • Όπως είπαμε προηγουμένως, υπογραμμίζει ο Αμερικανός εκπρόσωπος, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε οι Αμερικανοί, εισακούονται από τον Ταγίπ Ερντογάν, ούτε οι υπόλοιποι που προσπαθούν να επαναφέρουν στην τάξη τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Φαίνεται ότι ισχύει το αρχικό σχέδιο. Φαίνεται ότι αυτό απαντά στους ξένους μεσολαβητές: Ότι δηλαδή θα συνεχίσει τις έρευνες ή ότι άλλο κάνει στην περιοχή του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Απ’ εκεί και πέρα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Απαιτεί πολλά ο Ερντογάν, βάζει στο τραπέζι όλες τις παράνομες διεκδικήσεις του αν και γνωρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια να πάει σε ένα διάλογο με αυτούς τους όρους.

  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι θα αυτοκτονήσει πολιτικά εάν εισέλθει σε ένα διάλογο με τον Ερντογάν για όλα.

Ολοκληρώνοντας αυτό το κείμενο πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε μία κουβέντα του επικεφαλής της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ. Σε μήνυμα που έστειλε σε ομολόγους του αραβικών χωρών, αναφέρει: Η Τουρκία είναι πιο επικίνδυνη δύναμη και από το Ιράν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Το Ισραήλ σχηματίζει “αντιτουρκικό” πόλο: Αποκλείει κάθε συνεργασία με την κατοχική δύναμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: