Προοδευτικός μετασχηματισμός των Δημοκρατικών με την υπογραφή Μπέρνι: Η επιρροή του αλλάζει την όψη του κόμματος

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. EPA, CRAIG LASSIG




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έλαβε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ωστόσο ακόμα και ο ίδιος γνωρίζει ότι αν δεν είχε το προφίλ του «παλιού γνώριμου» δεν θα τα κατάφερνε με την ίδια ευκολία.

Σαφέστατα ο Μπάιντεν αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ωστόσο και η αρένα των πρώην υποψήφιων για το χρίσμα ήταν γεμάτη με έμπειρους γερουσιαστές όπως ο Μπέρνι Σάντερς, η Καμάλα Χάρις και ο Κόρι Μπούκερ , ενώ δεν έλλειψαν τα νέα ονόματα και  οι αρκετά φιλόδοξες υποψηφιότητες όπως εκείνες των Τούλσι Γκάμπαρντ από την Χαβάη και Χουλιάν Κάστρο από το Τέξας, που δεν δίστασαν να πάνε κόντρα στα προγνωστικά.

Και αν σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά την παρουσία του στην διακυβέρνηση Ομπάμα, υπάρχει ακόμα ένα προνόμιο που του έδωσε τα κλειδιά για την υποψηφιότητα του στις εκλογές που πλησιάζουν και αυτό δεν είναι άλλο από τις βαθιές ρίζες που έχει το Δημοκρατικό κόμμα.

  • Μπορεί ιδεολογικά να κινείται σε πιο προοδευτικές γραμμές ωστόσο σε πολλά σημεία και θέσεις δεν διέφερε ιδιαίτερα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, κυρίως στην εξωτερική πολιτική.

Ο Μπάιντεν υποστηρίχθηκε από όργανα και κλιμάκια που δεν έχουν καμία σχέση με τις σοσιαλιστικές τάσεις της Αμερικανικής κοινωνίας. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν τις είχε ανάγκη καθώς μέχρι πρότινος ήταν υπερβολικά ασθενείς. Παρόλα αυτά ο μεγάλος του αντίπαλος για το προεδρικό χρίσμα, Μπέρνι Σάντερς, έφερε τα πάνω κάτω καταφέροντας να αφυπνίσει ένα τεράστιο ρεύμα της προοδευτικής κοινωνίας και να το φέρει με το μέρος του, γεγονός που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Ο Μπέρνι είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έκανε λόγο για περαιτέρω φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων, εν καιρώ πανδημίας με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ο Τζο Μπάιντεν αντιλήφθηκε εξαρχής την αγάπη του κόσμου και ειδικά της νέας γενιάς προς τον Μπέρνι, για αυτό και φρόντισε να μην ρίξει λάδι στην φωτιά όσον αφορά τις σχέσεις τους. Αντίθετα δήλωσε πως ήταν ο πιο δυνατός  και έντιμος αντίπαλος που θα μπορούσε να έχει ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα και ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε σεβασμό προς τον Σάντερς λέγοντας πως θα τον φοβόταν για αντίπαλο καθώς έχει τους πιο αληθινούς οπαδούς.

Θα ήταν καταστροφικό λοιπόν για τον Μπάιντεν και το ίδιο το κόμμα να πάει στα άκρα την εκλογική του διαμάχη με τον έμπειρο γερουσιαστή καθώς όλο αυτό το ρεύμα θα έφευγε από τις κάλπες, όπως έγινε το 2016.

Ο Μπέρνι έχοντας μια μεγάλη ιστορία αγώνων τόσο έξω στους δρόμους όσο και εντός του Κογκρέσου, φροντίζει να αφήσει μια σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές, εφόσον ο ίδιος δεν κατάφερε να περάσει ποτέ την πόρτα του Λευκού Οίκου. Η βουλεύτρια Αλεξαντρία Οκάζιο-Κορτέζ από την Νέα Υόρκη, γνωστή για τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις της, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον έμπειρο γερουσιαστή.

  • Μαζί έχουν δημιουργήσει μια σοσιαλιστική συμμαχία, στην οποία εντάσσονται πολλοί νέοι υποψήφιοι. Μέλη αυτής της συμμαχίας είναι επίσης η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσγκαν και η Ιλχάν Ομάρ από την Μινεσσότα. Οι δύο τους είναι οι πρώτες μουσουλμάνες που κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι του Κογκρέσου το 2018 και διεκδικούν με αξιώσεις την επανεκλογή τους το φθινόπωρο.

Το σλόγκαν του Σάντερς είναι «όχι εγώ αλλά εμείς». Πάνω σε αυτό λοιπόν χτίζει ένα πλάνο που έχει ως στόχο την ανάδειξη των ανθρώπων που είναι γνώστες της Αμερικανικής πραγματικότητας. Άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, κάθε ηλικίας συστρατεύονται μαζί του.

Mέχρι στιγμής όσες προσωπικότητες έχουν υποστηριχτεί από τον γερουσιαστή Σάντερς τα έχουν πάει εξαιρετικά. Οι υποψήφιοι που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην πολιτική όπως ο Τζαμάλ Μπόουμαν και η Κόρι Μπους έλαβαν το χρίσμα στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα είναι κανονικά στα ψηφοδέλτια απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους, στις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Σάντερς χτίζει ουσιαστικά με «νέα υλικά» ένα φθαρμένο από τα χρόνια, κόμμα. Οι επιτυχίες της σοσιαλιστικής συμμαχίας  είναι πολλές και μαζεμένες και δεν αποκλείεται στις εκλογές του 2024 να δούμε μια εντελώς διαφορετική όψη του Δημοκρατικού κόμματος. Η αλλαγές είναι τόσο εμφανείς καθώς μέχρι και ο Τραμπ στο τελευταίο του σποτ κατηγορεί τον Μπάιντεν πως η ριζοσπαστική αριστερά έχει πάρει τον έλεγχο του κόμματος.

  • Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αληθεύει καθώς ο Μπάιντεν μπορεί να συμφωνεί σε πολλά με τον Σάντερς όσον αφορά στην πολιτική του κράτους πρόνοιας ή στην πράσινη στροφή, ωστόσο απέχει μίλια μακριά από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Μπάιντεν έχει κάνει μεγάλες στροφές και το κόμμα των Δημοκρατικών βρίσκεται υπό κατασκευή που φέρει την υπογραφή του Μπέρνι Σάντερς.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Να μην αφήσουν περιθώρια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος οι Δημοκρατικοί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: