«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» χαρακτήρισε την καταστροφή στην Εύβοια ο Κουτσούμπας

File Photo: Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΚΙΑΣ




Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών καθώς και τα αναγκαία έργα υποδομής, βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, στο Μπούρτζι, τα Πολιτικά και τα Ψαχνά., σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μπούρτζι, με φορείς και κατοίκους της περιοχής ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους κατοίκους λέγοντας πως: «Θα προτιμούσα πρώτα να ακούσω εσάς τους ίδιους, έτσι ώστε από κοινού να καθορίσουμε ορισμένα ζητήματα, αιτήματα και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να παρέμβουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, το δήμο, έτσι ώστε πιο αποτελεσματικά να δουλέψουν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών, των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους και όχι μόνο, έχασαν τους ανθρώπους τους».

Και να ξεκινήσουν οι ενέργειες αυτές, συνέχισε, αυτό που δε γίνεται πάρα πολλά χρόνια τώρα – και γι’ αυτό την πληρώνει κάθε χρόνο με οξύ και οδυνηρό τρόπο η Εύβοια – είναι οι απαραίτητες υποδομές, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής προστασίας. «Όλα αυτά είναι απαραίτητα έτσι ώστε να μην έχουμε κάθε χρόνο θύματα, καταστροφές περιουσιών, σπιτιών των ανθρώπων που τα έφτιαξαν με χίλιους κόπους», υπογράμμισε εξάλλου.

Παράλληλα, σύμφωνα, πάντα, με το δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους παρευρισκομένους να θυμηθούν ότι «μόλις πριν ένα χρόνο, απ’ τα Ψαχνά, είχαμε μιλήσει και είχαμε προειδοποιήσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα και δε γίνουν ουσιαστικά έργα υποδομών θα πληρώσουμε με θύματα και καινούργιες καταστροφές. Και πριν περάσει ένας χρόνος βλέπουμε αυτήν τη νέα καταστροφή, αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα», κατήγγειλε και κατηγόρησε τους κυβερνώντες, την Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής που «δεν έχουν δικαίωμα να λένε ότι έκαναν κάποια έργα, έχουν τις δικές τους ευθύνες». Χρειάζονται εν τέλει «γενναία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», συμπέρανε.

Στο θέμα των αποζημιώσεων στήριξε το αίτημα για χρηματοδότηση όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και στο 100%, επικρίνοντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής για «αλισβερίσι με μικροκομματικά κριτήρια». Ενώ προχώρησε και σε κριτική των ανακοινώσεων από το κυβερνητικό κλιμάκιο: «Όλες αυτές οι απαλλαγές, οι διευκολύνσεις που ανακοίνωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρατούν μόνο ένα εξάμηνο. Δηλαδή, μετά από έξι μήνες ο κόσμος θα έχει να πληρώσει και τους φόρους και τη δόση που τον κυνηγούν από παντού;», διερωτήθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Αν είχαν φτιαχτεί οι κοίτες των ποταμών, τα γεφύρια, οι δρόμοι, αν γίνονταν τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα και μια σειρά τέτοια έργα δε θα θρηνούσαμε θύματα, θα προστατεύονταν η ζωή και η περιουσία των ανθρώπων των λαϊκών οικογενειών. ‘Αρα λοιπόν το ζήτημα της ατομικής ευθύνης δεν είναι αυτό που μας λένε», παρατήρησε εξάλλου και, ευκαιρίας δοθείσης, υποστήριξε για την πανδημία: «Για τον κορονοϊό το ρίχνουν στην ατομική ευθύνη και δεν κοιτάνε τις ελλείψεις των γιατρών, των νοσηλευτών, των υποδομών. Ατομική ευθύνη μας λένε και για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές, η κρατική ευθύνη που είναι;».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους πολίτες, «εμείς θα τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα μ’ αυτή τη δύναμη που έχουμε και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, κάναμε παρέμβαση στην Κομισιόν, γιατί όπως ξέρετε η ΕΕ – που το παίζει αθώα και οι κυβερνώντες λένε πως είναι ο “παράδεισος” που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και θα μας προσφέρει ασφάλεια – είναι αυτή που εμποδίζει χρηματοδοτήσεις απ’ τους προϋπολογισμούς για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για έργα αντισεισμικής θωράκισης, για αντιπυρικά έργα κ.λπ.».

Κάλεσε συγχρόνως όμως «όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε, να βγούμε στους δρόμους του αγώνα. Το ΚΚΕ θα είναι μπροστά, δε λύνονται όλα τα προβλήματα μόνο με μια ερώτηση στη Βουλή, με μια πίεση στην κυβέρνηση. Εκεί είναι το πρόβλημα και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε επαναλαμβάνοντας την κριτική του για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Για επικοινωνιακό παιχνίδι κατηγορεί τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας το ΚΚΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: