«Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις προκλήσεις της Άγκυρας»: Στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, θέλουμε…

Ο βοσκός των Ιμίων Αντώνης Βεζυρόπουλος, μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη. Φωτογραφία kalymnos-news.gr




Δήμαρχος της Καλύμνου τη στιγμή της μάχης των σημαιών γύρω από τη νησίδα Ίμια, το 1996, ο Δημήτρης Διακομιχάλης είναι και πάλι, εδώ και ένα χρόνο στο ίδιο πόστο.

Εκφράζει την αποφασιστικότητά του έναντι των Τούρκων, σημειώνει η δημοσιογράφος Alexia Kefalas  παραθέτοντας συνέντευξη του Δημάρχου στην εφημερίδα Le Figaro. 

Τονίζει ο δήμαρχος: “Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις τουρκικές προκλήσεις. Η Γαλλία έχει το ρόλο της να διαδραματίσει και θέλουμε, μαζί της, μια στρατηγική συμμαχία σε αυτήν την περιοχή”.

  • LE FIGARO. Η Τουρκία σας κατηγορεί ότι προκαλέσατε το περιστατικό στα Ίμια το 1996. Τι έχετε να πείτε;

Δημήτρης Διακομιχάλης: Η ιστορία δεν πρέπει να παραποιείται.  Όλα ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν ένα τουρκικό πλοίο προσάραξε στο νησάκι των Ίμια. Αρνήθηκε τη βοήθεια της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ισχυριζόμενο, ότι τα Ίμια δεν ανήκαν στην Ελλάδα. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, ελληνικά ρυμουλκά το συνόδευαν τελικά στην τουρκική ακτή. Στις 29 Δεκεμβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, ότι οι βραχώδεις νησίδες (Ίμια, Καλολίμνος και τα άλλα 13 νησάκια) καταχωρήθηκαν στο κτηματολόγιο της περιοχής Μποντρούμ της Αλικαρνασσού και ως εκ τούτου ανήκαν στην Τουρκία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις 10 Ιανουαρίου 1996, δηλώνοντας, με έντονο τόνο, ότι τα  Ίμια ήταν ελληνικά, επικαλούμενο τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Στις 25 Ιανουαρίου, έχοντας επίγνωση των αρμοδιοτήτων  μου, ως δήμαρχος της Καλύμνου, ταξίδεψα στα Ίμια, συνοδευόμενος από αστυνομικό διοικητή και τον καπετάνιο του πλοίου. Ανυψώσαμε εκεί τη σημαία μας. Δύο ημέρες αργότερα, δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Hürriyet προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στα Ίμια και υπέστειλαν την ελληνική σημαία, ανυψώνοντας την δικιά τους. Την επόμενη ημέρα, ένα ναυτικό απόσπασμα πήγε στο νησάκι, για να υποστείλει την τουρκική σημαία και να υψώσει ξανά την ελληνική. Στις 29 Ιανουαρίου, η Τουρκία επίσημα και για δεύτερη φορά αμφισβήτησε, ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Το επαναλαμβάνω, σήμερα, τα Ίμια δεν είναι “γκρίζα ζώνη”, είναι ελληνικό νησί. Δεν έχει σημασία, αν είμαι ο στόχος του τουρκικού Τύπου συνεχώς.

  • Πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα κατάσταση;

Αυτό που συμβαίνει γύρω από τα Ίμια είναι πολύ σοβαρό. Η τουρκική ακτοφυλακή δεν διστάζει να παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι ψαράδες μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ευτυχώς, δεν εκφοβίζονται, παρά τις πολλές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των απειλών θανάτου. Είναι δεμένοι με το νησί τους και το ό,τι ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει τελικά να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους γείτονές μας. Η γη μας δεν μπορεί να καταπατηθεί, κατά τη βούλησή τους. Ειδικά, επειδή η Τουρκία φαίνεται να θέλει να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από την περιοχή. Εγκαθίσταται χωρίς αμφιβολία σε ολόκληρη την Αφρική και όχι μόνο στη Λιβύη. Μόλις άνοιξε ένα προξενείο στη Γουινέα, στη Δυτική Αφρική, με ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

  • Σε αντίθεση με το 1996, η ευρωπαϊκή αντίδραση στο περιστατικό στο Καστελόριζο φαίνεται να ήταν αποτελεσματική. Τα τουρκικά πλοία γύρισαν πίσω. Μοιράζεστε αυτό το αφήγημα;

Ναι, αλλά είναι απλώς ένα τέχνασμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε στη Γερμανία να αναλάβει τον έλεγχο των κρίσιμων ζητημάτων. Το Βερολίνο θέλει μια γραμμή διαλόγου με την Άγκυρα, επειδή η Γερμανίδα Καγκελάριος φοβάται μια έκρηξη μετανάστευσης από την Τουρκία. Είναι ένα καυτό ζήτημα, ναι, αλλά δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Erdogan. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στις τουρκικές προκλήσεις. Η Γαλλία έχει το ρόλο της να διαδραματίσει και θέλουμε, μαζί της, μια στρατηγική συμμαχία σε αυτήν την περιοχή.

ΠΗΓΗ: Tensions en Méditerranée: “Il faut sanctionner les provocations dAnkara”

Στο ελληνικό νησί της Καλύμνου, η τουρκική απειλή είναι πανταχού παρούσα, γράφει η Le Figaro

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: