Πώς οι Αμερικανοί μας έδωσαν το χρόνο διάρκειας της τουρκικής επιθετικότητας; Μέχρι τον Φεβρουάριο

File photo: Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα πετούν πάνω από το Πεντάγωνο και την Ουάσιγκτον. U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Ned T. Johnston, Released




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)

Η Ουάσινγκτον παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη της διεθνούς πολιτικής, όσο απρόθυμη και αν είναι την τελευταία δεκαετία. Η απροθυμία και οι τάσεις νεο-απομονωτισμού φτάνουν στο τέλος τους.

Μέχρι να έρθει σύντομα αυτό το τέλος, οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν ως προτεραιότητα τις εξωτερικές υποθέσεις λόγω της πόλωσης των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020 αλλά και της λαίλαπας της COVID-19, όμως, μπορούν να παρατηρούν και να ενημερώνονται καλύτερα από όλους. Η τεχνολογία, το δίκτυο πληροφοριών και οι πολλές βάσεις ανά τον κόσμο, επιτρέπουν στο State Department να έχει καθαρή εικόνα.

Στις 21/8/2020 η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε μια αγγελία (1) η οποία είναι πολύ σημαντική για τα ελληνοτουρκικά και δεν αναφέρθηκαν ποτέ τα όσα αναγράφει στις πάντα προσεκτικές και λιτές δηλώσεις του State Department. Σε αυτό το έγγραφο, το σημαντικό είναι οτι οι Αμερικανοί μας δίνουν ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο πρέπει να κινηθούμε σωστά σαν Ελλάδα και Κύπρος για να έχει τη ζημιά η Τουρκία και να μην βιαστούμε να περάσουμε στο προδιαπραγματευτικό στάδιο.

Το Υπουργείο Μεταφορών και Ναυτιλίας των ΗΠΑ εξέδωσε μια οδηγία-προειδοποίηση προς όλα τα εμπορικά πλοία αμερικανικών συμφερόντων, προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Πιο συγκεκριμένα, ο τόπος για τον οποίον έγινε έκδοση της αγγελίας είναι ”Ανατολική Μεσόγειος, Νοτιοανατολικά της Ρόδου και Δυτικά της Κύπρου”. Ο τύπος απειλής τον οποίον επικαλείται το αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών και Ναυτιλίας, είναι ”κίνδυνοι λόγω περιφερειακών εντάσεων και αυξημένης δραστηριότητας πολεμικών πλοίων”.

Ακόμη πιο σημαντική, είναι η χρονική διάρκεια της αγγελίας η οποία ξεκίνησε να είναι ενεργή από τις 21/8/2020 (πριν η Τουρκία ανανεώσει την παράνομη NAVTEX) μέχρι τις 17/2/2021. Η περιγραφή της αγγελίας έχει ως εξής: ”Οι πρόσφατες διαφορές ανάμεσα σε χώρες σχετικά με θαλάσσια σύνορα και φυσικούς πόρους, έχουν αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ναυτικές δυνάμεις πολλών χωρών να επιχειρούν η μία κοντά στην άλλη.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο, εμπορικά πλοία που πλέουν στην περιοχή”. Η τυπική προειδοποίηση των ΗΠΑ σχετικά με πλοία αμερικανικών συμφερόντων, περιέχει συστάσεις για λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους αλλά και ενθαρρύνει σε περίπτωση κινδύνου στο να απευθυνθούν είστε στο ΝΑΤΟ είτε σε αμερικανικές αρμόδιες υπηρεσίες. Τέλος, η αγγελία ενθαρρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να επικοινωνούν με την πρεσβεία της χώρας που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο για να λάβουν έγκαιρα πληροφορίες σε περίπτωση που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλη χώρα της περιοχής.

Αν κάτι σημαντικό έχει η αγγελία είναι ο χώρος και ο χρόνος που παραμένει ενεργή. Οι ΗΠΑ απανταχού της γης προστατεύουν τα οικονομικά τους συμφέροντα και τους Αμερικανούς πολίτες. Προφανώς το αμερικανικό κράτος έχει προβεί σε εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου ένα μήνα μετά από την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τι σημαίνει αυτό για τον Ελληνισμό; Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να ακολουθήσουν πιστά μια παρελκυστική πολιτική στο διπλωματικό πεδίο και να έχουν έτοιμη μια μόνιμη και ισχυρή αποτρεπτική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Η συγκεκριμένη ελληνοτουρκική κρίση δε μοιάζει με καμία άλλη στο παρελθόν.

  • Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο ο οποίος θα έχει κάποιον που θα κουραστεί και θα διαπραγματευτεί. Αυτοί δεν πρέπει να είμαστε εμείς.

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να βιάζεται υπερβολικά και λόγω της τροπής που φαίνεται να παίρνει η κατάσταση στη Λιβύη. Η σημερινή μέρα ίσως είναι η πιο κρίσιμη λόγω και των ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και λόγω της επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Την τελευταία φορά που ήρθε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, ήταν 21 Ιουλίου 2020 και οι Τούρκοι προκάλεσαν την πρώτη φάση της κρίσης.

(1) Η οδηγία των ΗΠΑ εδώ

(*) Αλέξανδρος Δρίβας:
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας και Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council). 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι πολλές αποτυχίες στη Λιβύη δεν θα μπορούν να κρύβονται επ’ άπειρον από την τουρκική προπαγάνδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: