Πολλά τα εμπόδια για τον ελληνοτουρκικό “γάμο”: Η Τουρκία απαιτεί τον ουρανό με τ΄ άστρα, η Αθήνα αντιστέκεται…

File Photo: Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Φωτογραφία: Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Βρισκόμαστε πλέον, όπως λένε, στον αστερισμό του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές και τα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης δεν εκπέμπουν αισιοδοξία.

Αντίθετα είναι διάχυτη η απαισιοδοξία, καθώς οι τουρκικές απαιτήσεις απορρίπτονται -και ορθά- από την Αθήνα, η οποία στηρίζεται πια στην ισχύ των Ενόπλων της Δυνάμεων. Αυτή είναι η πιο ευχάριστη εξέλιξη σε μία δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργεί η κατοχική δύναμη στην περιοχή του Καστελόριζου.

Τον πρώτο ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχει το Βερολίνο, χωρίς αμφιβολία, ενώ οι Αμερικανοί έχουν στοιχηθεί πίσω από τους Γερμανούς με τους οποίους έχουν στενή συνεργασία. Στοχεύουν και οι δύο στην αποκλιμάκωση και στην έναρξη του διαλόγου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα επιβληθεί η σύγκλιση των ελληνικών θέσεων και των τουρκικών, για τα θέματα που θα συζητηθούν, όταν η Τουρκία απαιτεί τον ουρανό με τ’ άστρα, κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής.

  • Να θυμίσουμε ότι η Αθήνα επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητά τίποτα άλλο εκτός των θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στις θέσεις της και να μην κουνηθεί ούτε ένα πόντο…
  • Και η Άγκυρα έχει διαμηνύσει στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, τα πράγματα είναι δύσκολα διότι αν οι δύο χώρες δεν συμφωνούν στην ατζέντα, πως θα καταλήξουν σε συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι δύο στόλοι βρίσκονται απέναντι σε όλο το μήκος του Αιγαίου. Επίσης οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες και στον αέρα, και ενώ φτάνουν πληροφορίες ότι η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή του Καστελόριζου τις τελευταίες 24 ώρες. Με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για επίδειξη ισχύος πριν την αποχώρηση με τη λήξη της navtex ή την ολική επαναφορά…

Κυπριακές πηγές μας είπαν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για σήμερα Κυριακή, μέρα κατά την οποία λήγει η παράνομη τουρκική navtex.

Οι ίδιες πηγές μας είπαν ότι το Oruc Reis έκανε έρευνες όλο αυτό το διάστημα, από το Καστελόριζο μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά θεωρούν ότι δεν ολοκληρώθηκαν. Γι’ αυτό δεν αποκλείουν ανανέωση της Navtex μέχρι να δουν οι Τούρκοι πως θα προχωρήσει η μεσολάβηση και αν αποφασιστεί οριστικά η πραγματοποίηση των διερευνητικών επαφών στις 28 Αυγούστου.

  • Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών. Και ο καθένας καταλαβαίνει ότι αν αποτύχει η μεσολάβηση θα έχουμε νέο γύρο προκλήσεων από την Τουρκία.

Χθες οι τουρκικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Και αυτή δεν είναι μία συμπεριφορά χώρας που συζητά για να εισέλθει σε διάλογο.

Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση και θα έλεγα και μη ελεγχόμενη μέχρι να συμφωνηθεί η έναρξη του διαλόγου. Η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε παράκρουση, ιδιαίτερα με την ανακοίνωση για …”μαμούθ” κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Σωστά καταλάβατε… Ομιλούμε για μαύρη προπαγάνδα και όνειρα θερινής νυκτός…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ο κ. Τραμπ ξεχνά ότι όταν χρειάζονται βοήθεια οι ΗΠΑ εισπράττει “όχι” από την Τουρκία και “ναι” από την Ελλάδα και την Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: