Ομόφωνη, πλήρης η αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι λέει ο Μισέλ

Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ για τη Λευκορωσία. Συζητήθηκε και το θέμα της τουρκιών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώθηκε η στήριξη των 27 σε Ελλάδα και Κύπρο. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL




Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον Τύπο ότι πέραν της Λευκορωσίας, “ορισμένα Κράτη Μέλη έθεσαν το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”. Σημείωσε ότι οι 27 εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και επαναβεβαίωσαν τα συμπεράσματα για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή. Ο ίδιος τόνισε ότι “όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι” και ενημέρωσε πως θα επιστρέψουν στο θέμα στην επόμενη συνάντησή τους.

Παρέμβαση Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι επιθυμεί “την αποκλιμάκωση της κατάστασης” και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκορωσία η ΕΕ: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: