Ποιος διάλογος; Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο είναι το δείγμα πως η Άγκυρα επιθυμεί την ένταση

FILE PHOTO: Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας. Πηγή: ΓΕΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Οι Έλληνες πιλότοι κάνουν ότι θέλουν και όπως θελουν εντός του FIR Αθηνών και παράλληλα εκπαιδεύονται εκεί που καθημερινά η πατρίδα τους καλεί για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Μετά από αρκετές ημέρες η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έγραψε έναν «μεσαίας κλίμακας» αριθμό παραβιάσεων, με την ιδιαιτερότητα πως αυτές έγιναν από τα κατασκοπευτικά CN-235.

Οι 32 από τις 33 παραβιάσεις ήταν αποστολές κατασκοπείας, οι οποίες συμπληρώνουν με πληροφορίες τα όσα μεταδίδουν οι κάμερες των Τουρκικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που δεν σταματούν να πετούν στην οριογραμμή του FIR Αθηνών.

Την ίδια στιγμή όμως αυτές οι παραβιάσεις είναι και μια έμμεση απάντηση στην Αθήνα η οποία έχει πει σε όλους τους τόνους ότι ο οποιοσδήποτε διάλογος δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με έκνομες συμπεριφορές της γείτονος.

  • Και επειδή οι Τούρκοι Αξιωματούχοι έχουν ήδη φροντίσει να τορπιλιστεί ο διάλογος μέσω των δηλώσεων-«αποκαλύψεων» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Χουλουσι Ακάρ, το επόμενο βήμα της Τουρκίας είναι να προκαλούν έστω και με τα CN-235 τα οποία πολλές φορές φορούν το Νατοϊκό μανδύα και πετούν εντός του FIR Αθηνών.

Αλλά την στιγμή που η Άγκυρα κάνει και πάλι «διερευνητικές» παραβατικές πτήσεις με τα κατασκοπευτικά, το ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ύστερα από τις ημέρες πλήρους συναγερμού, επανέρχεται και πάλι στο γνωστό εκπαιδευτικό τέμπο με τους μεγάλους σχηματισμούς μαχητικών από όλες τις πτέρυγες μάχης να συναντώνται στον ουρανό του Αιγαίου.

Το γεγονός πως το επίπεδο συναγερμού κατέβηκε μία κλίμακα δεν σημαίνει ότι η αυξημένη ετοιμότητα και τ´αντανακλαστικά δεν βρίσκονται σε εγρήγορση, άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία επιδεικνύει καθημερινά το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που έχει.

Το δόγμα που εφαρμόζει η ηγεσία της Π.Α. και οι Διοικητές των Πτερύγων, είναι η δοκιμασμένη συνταγή, επιθετικό πνεύμα- αποτρεπτική ισχύς αλλά και επίπονη εκπαίδευση ώστε να διατηρηθεί η αεροπορική υπεροχή.

  • Μετά την «σιγή ασυρμάτου» της Π.Α., που έκανε την Τουρκία να σκεφτεί πάρα πολύ τα επόμενα βήματα της, το νέο μήνυμα των «Μπλε φτερών» είναι ένα: κάνουμε ότι θελουμε και όπως θελουμε εντός του FIR Αθηνών και παράλληλα εκπαιδευόμαστε εκεί που καθημερινά η πατρίδα μας καλεί για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πάντως οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε πως από τα τέλη Αυγούστου και μετά οι ασκήσεις διακλαδικού χαρακτήρα θα παίξουν και πάλι σημαντικό ρόλο.

Σχεδιασμό ασκήσεων οφείλουμε να κάνουμε λένε ανώτατοι αξιωματικοί της Π.Α., εκτός των επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης η οποία είναι πολύ πιθανό να συμβει. Η Τουρκία άλλωστε εκεί που δείχνει τόσο καιρό τα δόντια της σε Συρια, Λιβυη, Αιγαίο, Μεσόγειο, ένα ένα της πέφτουν και το γόητρο καταρρέει…

  • Μάλιστα επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν καταγράψει και ημερολογιακά τις περιόδους που είναι αυξημένες οι έκνομες συμπεριφορές από την Άγκυρα κι αυτές συμβαδίζουν είτε με αποτυχίες σε άλλα μέτωπα που έχει ανοιχτά, είτε με τα μηνύματα ισχύος και πλήρους υπεροχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αρχιπέλαγος.

Και αυτός ο τελευταίος είναι ένας λόγος που στο Επιτελείο επιμένουν πως μια νέα κρίση δεν θα καθυστερήσει ιδιαίτερα κυρίως επειδή η Τουρκία θα επιμείνει στο αυτοκατατρεπτικό της σχέδιο των επεκτατικών αξιώσεων για τις οποίες εμπόδιο στέκεται η Ελληνική αποφασιστικότητα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» αρχίζει εντατικές δοκιμές εν πλω: Αρκούν οι «μικρές φρεγάτες» για την άνοιξη στο ΠΝ;

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: