Πάρος: Το ήσυχο καλοκαίρι σε ένα νησί που “παλεύει” παρά τα χαμηλά επίπεδα του κορωναϊού

FILE PHOTO: Ταξιδιώτες με μάσκες επιβιβάζονται σε πλοίο από το λιμάνι της Πάρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ανταπόκριση από την Πάρο του John Rega στο Politico είναι αφιερωμένη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες το τρέχον καλοκαίρι.

Με το νησί της Πάρου να εμφανίζεται στις λίστες ταξιδιωτικών περιοδικών στην κατηγορία “best”, και την ‘Καλλίστη’ να βρίσκεται σε σημείο που δημιουργεί το κατάλληλο σκηνικό για instagrammers, το ξενοδοχείο είχε προοπτικές αναβάθμισης, σε μια εποχή μάλιστα που η βιομηχανία της φιλοξενίας απολάμβανε μια ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.

Η χώρα είχε ρεκόρ σε αριθμούς  επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, τα οποία προβλέπονταν να καταρριφθούν το 2020. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξελέγη πριν από ένα χρόνο, κατέστησε τον τουρισμό έναν από τους υψηλότερους πυλώνες της οικονομικής του στρατηγικής.

Ο κορωνοϊός τα πήγε όλα πίσω. Σε μια οικονομία που κατά το ένα πέμπτο της στηρίζεται σε εποχιακούς επισκέπτες, η COVID-19 είναι μια καταστροφή. Το 2020, η χώρα αντιμετωπίζει μια κάμψη παρόμοια με εκείνη που αντιμετώπισε το χειρότερο έτος της κρίσης χρέους της την περασμένη δεκαετία και τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Κι αυτό, παρά τον ελαφρύτερο αντίκτυπο της πανδημίας σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς με πιο διαφοροποιημένες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

  • Η Ελλάδα άνοιξε τον Ιούνιο για τους Ευρωπαίους τουρίστες-ενώ παράλληλα διαχειριζόταν την έκθεσή της στον ιό, διατηρώντας τους επισκέπτες από σημαντικούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ.

Αλλά ένα μερικό άνοιγμα δεν σημαίνει μερικό περιορισμό στα έσοδα για μικρές μονάδες φιλοξενίας όπως η ‘Καλλίστη’. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν τουρίστες.

Περιγράφεται η προσπάθεια της Joanna Roboras να ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στο ξενοδοχείο της ‘Καλλίστη’ στη Νάουσα της Πάρου που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

Γίνεται αναφορά στις καθυστερήσεις παράδοσης υλικών ανακαίνισης, λόγω κορωνοϊού, ενώ επισημαίνεται το πρόσθετο κόστος και τη γραφειοκρατία που επέφερε η πανδημία, με τους ξενοδόχους να πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια για τα πρωτόκολλα υγείας και να αποζημιώνουν τους γιατρούς που θα χρειαζόταν να καλούν για επίσκεψη στο ξενοδοχείο τους.

Σημειώνεται και ο περιορισμός του προσωπικού, με την ‘Καλλίστη’ να μειώνει το προσωπικό από 11 σε 5 υπαλλήλους, ενώ τονίζεται ότι, τουλάχιστον, η ‘Καλλίστη’ ήταν μια από τις μονάδες που κατάφεραν να ανοίξουν, ενώ άλλες παρέμειναν εντελώς κλειστές. Εστιατόρια και μπαρ, χάνουν και αυτά έσοδα, καθώς ντόπιοι και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών στο νησί, προτιμούν να μείνουν σπίτι, για να αποφύγουν τη μόλυνση.

Στη συνέχεια περιγράφεται θετικά η εμπειρία «ήσυχων» διακοπών του συντάκτη στον νησί, όπου έκανε διακοπές τέλη Ιουλίου. Καταγράφονται τέλος, εκτιμήσεις για ανάκαμψη του τουρισμού το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου από τοπική ταξιδιωτική πράκτορα.

ΠΗΓΗ: Greece hopes for a short tourist summer after coronavirus crash

Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας καταρρέουν: Η πιο άσχημη τουριστική σεζόν για τη χώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: