Παναγιωτόπουλος προς Στόλτενμπεργκ: Εθνικά επιζήμια και μη αποδεκτή η Νατοϊκή πολιτική ίσων αποστάσεων

O υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την συνάντησή του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στότλενμπεργκ. Photo: ΥΠΕΘΑ




Για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας σεπεριοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο τους ομολόγους του όσο και τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ζαν-Πιερ Λακρουά.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι “κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα” και επεσήμανε ότι “η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων στην περιοχή, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης”.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι “δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία ευρίσκονται στην περιοχή. Εξήγησα ότι οι απειλές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Κατά τη συζήτηση σχετικώς με τη συνεργασία της Ε.Ε. με εταίρους στο επιχειρησιακό σκέλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες πρέπει να προϋποθέτει ότι οι τελευταίες μοιράζονται τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης ενώ αναγνώρισε τη σταθερά θετική και εποικοδομητική συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας όμως ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη της συνεργασίας θα πρέπει να εδράζεται στην αρχή της αυτονομίας του κάθε Οργανισμού στη λήψη αποφάσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο υπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Καρεμπάουμ την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα καθώς και με τον Γ.Γ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον οποίο τόνισε ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ είναι επιζήμια για τη χώρα μας αλλά και για τη συνοχή της Συμμαχίας και συνεπώς δεν είναι αποδεκτή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: