Ούτε η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας σώζει τον Ερντογάν: Ανεπηρέαστο το 99,7% των Τούρκων [δημοσκόπηση]

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία. Photo via Twitter, T.C. Cumhurbaşkanlığı @tcbestepe




Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος δεν θα επηρεάσει τους Τούρκους ψηφοφόρους στην επιλογή τους σε ενδεχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Avrasya, ανεπηρέαστο από την εξέλιξη στο θέμα της Αγίας Σοφίας είναι το 99,7% και αυτό ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να υποχωρούν σε ενδεχόμενο εκλογών.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, σε δείγμα 2.460 ατόμων στο ερώτημα για την πρόθεσης ψήφου στις επόμενες γενικές εκλογές, το AKP προηγείται με 35%, και ακολουθούν το CHP με 28,4%, το Καλό Κόμμα με 12,4%, το φιλοκουρδικό HDP με 11,7%, το MHP με 7,4%, το Κόμμα Μέλλοντος με 2,3% και το DEVA με 2,2%.

  • Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις Προεδρικές εκλογές το 38,9% δήλωσε πως θα ψήφιζε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έναντι ποσοστού 48,6% χωρίς να αναφέρονται οι ανθυποψήφιοι.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 58,9% τάσσεται υπέρ του κοινοβουλευτικού και το 32% υπέρ του προεδρικού συστήματος. Σε ερώτημα για την Αγία Σοφία το 99,7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα επηρεαστεί η ψήφος του από την μετατροπή της σε τέμενος. Σε σχέση με την γενική απόδοση της κυβέρνησης, το 41,9% την έκρινε ανεπιτυχή και το 30,3% επιτυχή.

Σε ερώτημα για τα σημαντικά προβλήματα στην Τουρκία το 72,3% απάντησε ότι είναι τα οικονομικά, το 64,5% η ανεργία και το 29,9% ο πληθωρισμός-ακρίβεια.

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσιεύει τη δημοσκόπηση με τίτλο “Ούτε η Αγία Σοφία κατάφερε να σταματήσει τη διάβρωση”. Η επίσης αντιπολιτευτική εφημερίδα Μπιργκιούν για το ίδιο θέμα έχει τίτλο “Και η κίνηση της Αγίας Σοφίας έπεσε στο κενό: Οι ψήφοι του ΑΚΡ διαβρώνονται”. Ο τίτλος της επίσης αντιπολιτευτικής εφημερίδας Σοζτζού είναι “Η Αγία Σοφία δεν επηρέασε την απόφαση των εκλογέων”. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της εταιρείας Κεμάλ Οζκιράζ αναφέρει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΚΡ και ο Ταγίπ Ερντογάν ‘θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες’ στις επόμενες εκλογές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Νέα βεβήλωση στην Αγία Σοφία: Αφγανοί άνοιξαν πανό των Ταλιμπάν και φώναζαν “Αλάχου Άκμπαρ” [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: