Ουάσιγκτον, Αθήνα και Λευκωσία συμπίπτουν στο εξής: Καμία εκ των τριών χωρών δεν επιθυμεί τον πόλεμο…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην αμερικανική πρεσβεία στην Πράγα. State Department photo by Ron Przysucha




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Την ίδια στιγμή, θα βρεθεί την Κυριακή στη Λευκωσία 16 Αυγούστου το δεξί χέρι του κ. Πομπέο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Χέιλ, ο οποίος θα επισκεφθεί την κυπριακή πρωτεύουσα προερχόμενος από το Λίβανο.

Η Λευκωσία συμπεριλήφθη στο ταξίδι του κ. Χέιλ μόλις προχθές. Άρα ο κ. Πομπέο θα βρεθεί με τον κ. Δένδια στη Βιέννη και ο πιο στενός του συνεργάτης, ο κ. Χέιλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, στην κυπριακή πρωτεύουσα, μεθαύριο Κυριακή.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα συζητήσουν την εμβάθυνση των σχέσεων ασφαλείας. Και οι δύο αυτές λέξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, όταν τις χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι στις ανακοινώσεις τους. Είναι λέξεις κλειδιά σε συνδυασμό με την ενεργειακή ασφάλεια, η οποία αυτή τη στιγμή επηρεάζεται από την άκρατη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Όμως, σήμερα είχαμε μία εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει και τα δικά μας θέματα. Και μπορεί να τα επηρεάσει θετικά.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε το πρωί στο Όβαλ Όφις, στην Ουάσιγκτον, τη συμφωνία του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εξομάλυνση των σχέσεων τους, και όχι μόνο. Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία.

Αυτό που συνδέει τους ηγέτες των δύο χωρών, εκτός βεβαίως της φιλίας τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι ότι αποτελούν τους πιο βασικούς εχθρούς του Ταγίπ Ερντογάν στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ. Και όπως είπε μία νέα στενή φιλία «γεννήθηκε». Όντως είναι μία συμφωνία με την οποία δεν πρέπει να είναι ευτυχής ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Νετανιάχου προχώρησε σε μία μεγάλη υποχώρηση, προς όφελος της ασφάλειας του. Ανέστειλε την απόφαση του για προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης. Ο κ. Τραμπ υπονόησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Εικάζεται ότι η επόμενη χώρα θα είναι η Σαουδική Αραβία, της οποίας επίσης οι σχέσεις είναι τεταμένες με την Τουρκία.

Επιστρέφοντας στις συναντήσεις του κ. Δένδια με τον Μάικ Πομπέο και του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον υφυπουργό Χέιλ, πληροφορηθήκαμε ότι βασικά στην ατζέντα είναι η επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά έχει σημασία ότι θα συζητηθεί και γενικότερα η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Και ο κ. Δένδιας και ο κ. Χριστοδουλίδης θέτουν με ισχυρό τρόπο τις απαράδεκτες προσβολές της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Και ζητούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν θέση, διότι τις τελευταίες μέρες, αλλά και ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες η Τουρκία σχεδιάζει επιθετική δραστηριότητα εναντίον των δύο χωρών.

Η Ουάσιγκτον, η Αθήνα και η Λευκωσία συμπίπτουν στο εξής: Καμία εκ των τριών χωρών δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Και ιδιαίτερα η Αμερική πιστεύει ότι ο πόλεμος θα θέσει σε κίνδυνο τα στρατηγικά της συμφέροντα προς όφελος της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι τα συμφέροντα της κινδυνεύουν όχι από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά από τη σύμμαχό της Τουρκία.

Είναι πολύ σημαντικές, λοιπόν, οι συναντήσεις της Βιέννης και της Λευκωσίας. Ο κ. Δένδιας και ο κ. Χριστοδουλίδης επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν μία κατάσταση κατά την οποία η χώρα που παρανομεί δεν ελέγχεται και δεν τιμωρείται ποτέ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Οι δύο στόλοι βρισκονται απέναντι με “άγριες” διαθέσεις: Αναμονή για την πραγματική θέση των ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: