Όταν τους μιλάς για διαφθορά στην Κύπρο κοιτούν τον …ουρανό: Πωλούν διαβατήρια ακόμα και σε εγκληματίες

Το προηγούμενο δημοσίευμα του καταριανού καναλιού αλ Τζαζίρα. Φωτογραφία via αλ Τζαζίρα, Twitter, @AJIunit




Νέος γύρος αντιδράσεων σε σχέση με το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αναμένεται τα επόμενα 24ωρα. Αιτία το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Al Jazeera το οποίο απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα 1400 αιτήσεων οι οποίες εγκρίθηκαν μεταξύ 2017-2019, αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος (Philenews/Insider).

Από την αρχική έρευνα του πρακτορείου, παρατίθενται αρκετά ονόματα ατόμων τα οποία φαίνεται να ήταν ύποπτα για παρανομίες ή ακόμα και καταζητούμενα κατά τη διάρκεια που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του επενδυτικού προγράμματος.

Οι πρώτες περιπτώσεις που αποκαλύπτει το πρακτορείο και τις οποίες μεταφέρουμε με πάσα επιφύλαξη είναι χαρακτηριστικές:

Mykola Zlochevsky: Ιδιοκτήτης του ενεργειακού κολοσσού Burisma. Σύμφωνα με το Al Jazeera απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2017 όταν ήταν ήδη υπό έρευνα για διαφθορά στη χώρα του την Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον Ιούνιο του 2020 οι Ουκρανοί εισαγγελείς δέχθηκαν προσφορά $6 εκατ. για να αποσύρουν την έρευνα. Ο Zlochevsky και η Burisma αρνούνται ότι γνώριζαν για τη δωροδοκία.

Nikolay Gornovskiy: Ο Ρώσος πρώην επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ήταν ήδη σε λίστα για κατάχρηση εξουσίας όταν η Κύπρος ενέκρινε την αίτησή του το 2019.

Ali Beglov: Ρωσικής καταγωγής απέκτησε κυπριακό διαβατήριο παρά το ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εκβιασμό.

Zhang Keqiang: Κινέζος επιχειρηματίας που έλαβε κυπριακό διαβατήριο παρά το ότι είχε περάσει καιρό στη φυλακή για απάτη σε μετοχικό deal.

Pham Nhat Vu: Από το Βιετνάμ, η αίτηση του εγκρίθηκε ένα μήνα μετά που κατηγορήθηκε ότι έδωσε εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες σε ένα τηλεπικοινωνιακό deal. Σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα πέρασαν τροποποιητικά νομοσχέδια και κανονισμοί που κάνουν το επενδυτικό πρόγραμμα ακόμα πιο αυστηρό ενώ παράλληλα ανοίγει και ο δρόμος για ανάκληση περίπου τριών διαβατηρίων που είχαν παραχωρηθεί μέσω του προγράμματος.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, το πρακτορείο σχολιάζει πως άτομο όπως ο Βενεζουελάνος Leonardo Gonzalez Dellan, πρώην τραπεζίτης ο οποίος τέθηκε σε λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα εκατομμυρίων μέσω συναλλάγματος για λογαριασμό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, θα μπορούσε να απωλέσει την κυπριακή υπηκοότητα.

Παρόμοια φαίνεται να είναι και η περίπτωση του Ουκρανού Oleg Bakhmatiuk ο οποίος είναι υπό διερεύνηση στη χώρα του για υπεξαίρεση και ξέπλυμα σε σχέση με τη γιγάντια αγροτική του επιχείρηση. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ως κατασκεύασμα.

Παρόμοια και η περίπτωση των Ρώσων αδελφών Alexei και Dmitry Ananiev, οι οποίοι απέκτησαν υπηκοότητα το 2017 και κατηγορούνται για υπεξαίρεση από την ίδια τους την τράπεζα.

Αναφέρεται επίσης η περίπτωση του Κινέζου Li Jiadong στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα $100 εκατ. μέσω κρυπτονομισμάτων.

Τέλος, σημειώνεται η περίπτωση του Ιρανού Maleksabet Ebrahimi και του γιου του Mehdi, οι οποίοι βρίσκονται και οι δύο στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της Interpol για ξέπλυμα χρήματος και απάτη ενώ παρόμοιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και στον Καναδά. Ο Maleksabet αρνείται τις κατηγορίες αναφέροντας πως συμμορφωνόταν συνεχώς με τους νόμους του Ιράν και της Κύπρου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου σχολίασε πως ο τρόπος που λειτουργούσε το πρόγραμμα άφηνε περιθώριο για περιπτώσεις για τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να ντρέπεται. Εξέφρασε την πεποίθηση πως με τους νέους κανονισμούς δεν υπάρχει περιθώριο για να ξεγελαστεί το σύστημα ή να για να ξεπεραστούν τα όρια που ένα κράτος θα έπρεπε να σέβεται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σχολιάζει πως καμία υπηκοότητα δεν παραχωρήθηκε κατά παράβαση των κανονισμών που ίσχυαν την στιγμή που παραχωρήθηκαν.

Το πρακτορείο σημειώνει πως τις επόμενες μέρες έπεται και συνέχεια με πρόσωπα τα οποία σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν τότε για το πρόγραμμα, δεν θα έπρεπε να λάβουν την κυπριακή υπηκοότητα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: