Όπως το “ολίγον έγκυος”… Ερευνά το “Oruc reis” ή όχι; Έριξε καλώδια ή κάνει βόλτες στο Αιγαίο;

File photo: Το τουρκικό Oruc Reis. EPA, TOLGA BOZOGLU




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Τα ερωτήματα, πολλά και αμείλικτα μέσα στη σαφήνειά τους, δεν αφήνουν περιθώρια για περιστροφές. «Ολίγον έγκυος» άλλωστε δεν υπάρχει, όπως θα δήλωνε γλαφυρά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Έκανε ή δεν έκανε έρευνες το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο; Έκανε ή μήπως απλώς… έκανε ότι κάνει; Τις ξεκίνησε αλλά δεν τις ολοκλήρωσε; Πόντισε καλώδιο ή καλώδια; Άγγιξαν τα καλώδιά του τον βυθό; Και αν πράγματι προχώρησε σε έρευνες, μήπως τελικά πρόκειται για έρευνες που στην πραγματικότητα στερούνται… ερευνητικής αξίας;

Τα ερωτήματα, λοιπόν, πολλά. Εάν αναζητήσει ωστόσο κανείς απαντήσεις στα όσα είχαν διαμηνύσει δημοσίως κορυφαία κυβερνητική στελέχη έως και τις 18 Αυγούστου, δεν γίνεται σοφότερος.

«Το Oruc Reis εκτελεί σχεδιάγραμμα ερευνών […] Έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε […] Τις πρώτες ημέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες, ούτε καν είχε απλώσει καλώδια […] Ακούγονται οι έρευνες αυτές, και έχουμε τον τρόπο με τα υδροφωνικά να ακούμε εάν κάνει έρευνες ή όχι […] Όταν εμείς εδώ το “σηκώσαμε” και στα Μέσα ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε καλώδιο, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σήκωσε” λίγο καιρό, σταμάτησε τις έρευνες […]

Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει βγάλει δύο […] Μαρκάρει την περιοχή του […] Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση […] Κάνει και έρευνες, αλλά κυρίως βόλτες κάνει […] Έρευνες πάντως δεν έκανε […] Επιχείρησε να διεξαγάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών […] Δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες […] Ουδείς είπε πως οι έρευνες είναι κακής ποιότητας. Αυτό που ειπώθηκε είναι πως ΔΕΝ έγιναν έρευνες […]»

Αλληλοαναιρούμενα μέσα στην επικοινωνιακή σύγχυσή τους, τα παραπάνω αποτελούν απλώς ένα συμπίλημα όσων είχαν δηλώσει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έως και τις 18 Αυγούστου αναφορικά με τη δράση του τουρκικού σεισμογραφικού Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα στην επικοινωνιακή σύγχυσή της, η κυβερνητική ρητορεία θα εκινείτο από το «για να μην κοροϊδευόμαστε» του «έχει κάνει έρευνες»… στο «για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις» του «επιχείρησε έρευνες αλλά τις διέκοψε».

Τα ερωτήματα, ωστόσο, πολλά.

  • Διότι το Oruc Reis μπορεί να έχει το δικαίωμα να κόβει φαινομενικώς «αβλαβείς» βόλτες σε διεθνή ύδατα όπως είναι τα ύδατα της περιοχής που αναφέρεται στην τουρκική NAVTEX της 10ης Αυγούστου (1024/20), δεν έχει όμως και το δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες με το έτσι θέλω σε ξένες ή αμφισβητούμενης κυριότητας υφαλοκρηπίδες…

Το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis εισήλθε εντός των ορίων της θαλάσσιας περιοχής που η Ελλάδα διεκδικεί ως υπερκείμενη της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φέρεται να πραγματοποίησε εκεί έρευνες… ή να αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει… ή να έκανε ότι πραγματοποιεί, ξεκινώντας από τις 9 Αυγούστου.

Το ρήμα «διεκδικεί» χρησιμοποιείται καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει οριοθετήσει τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σαφώς και διαθέτει υφαλοκρηπίδα εξ υπαρχής (ab initio) και αυτοδικαίως (ipso facto), τα εξωτερικά όρια όμως αυτής δεν έχουν ακόμη καθοριστεί ούτε με τη Λιβύη, ούτε με την Αίγυπτο (η οριοθέτηση που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου είναι τμηματική), ούτε με την Κυπριακή Δημοκρατία, και προφανώς ούτε με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει τη μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κρίνοντας εξ όσων έχουν δηλωθεί δημοσίως από επίσημα χείλη:

· Είναι σαφές ότι το τουρκικό σεισμογραφικό θα μπορούσε να έχει όντως πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμη και αν δεν το έπραξε.

· Είναι επίσης σαφές ότι η ελληνική πλευρά γνωρίζει εάν το τουρκικό σεισμογραφικό πραγματοποίησε τέτοιες έρευνες ή όχι.

Θα μπορούσε να υποτεθεί όμως και κάτι άλλο: ότι κάποια από τα «βασικά σενάρια αποτροπής» που διέρρεε η ελληνική πλευρά τον περασμένο Ιούνιο σε έγκυρα ΜΜΕ του εσωτερικού ίσως και να μην λειτούργησαν στην πράξη. Διότι τουλάχιστον ένα από αυτά τα σενάρια έκανε λόγο για δια ασυρμάτου επιτακτικές παραινέσεις διακοπής των όποιων σεισμογραφικών ερευνών εάν αυτές ξεκινήσουν και εν συνεχεία, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της άλλης πλευράς… για καλώδια που θα κόβονταν προτού προλάβουν να αγγίξουν τον βυθό…

  • Από καθαρά επικοινωνιακή σκοπιά, το πρόβλημα «διευθετείται». Εμείς θα πούμε ότι δεν έγιναν έρευνες, οι Τούρκοι θα πουν ότι έγιναν, και η ζωή θα συνεχιστεί μέσα σε συνθήκες «κανονικοποιημένης» έντασης, με την Ελλάδα από τη μία πλευρά να διεθνοποιεί το ζήτημα καλώντας τη Δύση να επαναφέρει στην τάξη τον ταραχοποιό Ερντογάν, και την Τουρκία από την άλλη να επιμένει… πειρατικά.

Επί της ουσίας ωστόσο, η έλευση του τουρκικού σεισμογραφικού Oruc Reis, συνοδεία μάλιστα σειράς τουρκικών πολεμικών πλοίων, εντός περιοχής που η Ελλάδα διεκδικεί ως κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σαφώς και καταγράφεται ως αρνητικό προηγούμενο.

Ως ένα αρνητικό προηγούμενο που όμως στην πράξη ίσως και να μην μπορούσε να αποτραπεί, όχι επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει αποτρεπτική ισχύ (που σαφώς και διαθέτει, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από όσο θα ήθελαν να παραδεχτούν πολλοί πίσω στην Άγκυρα) αλλά επειδή η Ελλάδα, μια χώρα που έχει επιλέξει να πορεύεται με σημαία της τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δεν έχει οριοθετήσει τα εξωτερικά όρια όσων διεκδικεί ως δικά της στην Ανατολική Μεσόγειο, εκκρεμότητα που βρίσκει και θα συνεχίσει να βρίσκει μπροστά της.

Εκτός βέβαια και αν υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι αποτελεί «ικανή» οριοθέτηση εκείνο το «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι η μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών ακτών και των ακτών που είναι παρακείμενες ή αντικείμενες σε αυτές» του νόμου 4001/2011…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το αφήγηµα περί επιστροφής στην κανονικότητα δεν υφίσταται: Ο κόσμος γύρισε …ανάποδα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: