Ο Στόλος πιάνει ξανά τις «καυτές» περιοχές στο Αιγαίο: Περιμένει την… απελπισμένη κίνηση της Τουρκίας

Ήδη από το ναύσταθμο Σαλαμίνας έχουν αποπλεύσει μονάδες επιφανείας για την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων που πλέουν στο Αν. Αιγαίο. Σε ετοιμότητα βρίσκονται πληρώματα και άλλα πολεμικά πλοία εφόσον απαιτείται να αποπλεύσουν κι εκείνα για το Αρχιπέλαγος. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την παραβατική συμπεριφορά που θα επιδείξει από εδώ και έπειτα η Τουρκία. Πηγή εικόνας: Hellas journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων αποτροπής
-Ελληνικά πλοία σαρώνουν το Αιγαίο για τυχόν παρανομίες της Τουρκίας
-Ο εκνευρισμός Ερντογάν προάγγελος ξεσπάσματος

Οι πάντες στις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αναμονή για την επόμενη κίνηση που θα θελήσει να κάνει η Τουρκία.

Ήδη από την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, το επίπεδο επιφυλακής σε ορισμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πολύ λογικό ν’ ανέβει επίπεδο.

Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό είναι οι δυο κλάδοι που πρώτοι καλούνται αυτή την ώρα να διατηρήσουν υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Γι’ ακόμη μια φορά ο τομέας των πληροφοριών και της παρακολούθησης είναι ο πιο βασικός, με τις πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν απλώσει το δίκτυό τους εκεί που χρειάζεται ώστε να πάρουν άμεσα την «hot» πληροφορία που θα δώσει συναγερμό.

Από χθες η σελίδα μας έγραψε για τη νέα επιφυλακή στην οποία μπαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, μια εγρήγορση που είναι απολύτως λογική να ζητά το Επιτελείο από τους σχηματισμούς και τις μονάδες όλων των κλάδων.

  • Μονάδες επιφανείας από τη Σαλαμίνα πήραν εντολή ν’ αποπλεύσουν και να πάρουν προωθημένες θέσεις σε σημεία του Αιγαίου που θεωρούνται κρίσιμα.

Πάντως σημαντικό είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει σταματήσει να διατηρεί μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα κοντά στη Κρήτη.

Η εκεί παρουσία επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις να κινηθούν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς προς οποιοδήποτε τμήμα του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

  • Ο εκνευρισμένος Ταγίπ…

Ήδη έχει γίνει η προαναγγελία των έκνομων ενεργειών από τον ίδιο τον πρόεδρο της γείτονος, δηλαδή πως θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες και κατά συνέπεια, τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν είναι «Ευαγγέλιο» για το Τουρκικό Επιτελείο.

Το ύφος εκνευρισμού στις Τουρκικές ανακοινώσεις και το ίδιο στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δείχνουν στους Έλληνες Επιτελείς ότι βρισκόμαστε προ των νέων πυλών προκλητικών ενεργειών οι οποίες δεν θα αργήσουν να φανούν.

Ανώτατοι Αξιωματικοί λένε πως ήδη οι Τούρκοι συνάδελφοί τους έχουν πάρει μια σαφή γεύση των ελληνικών προθέσεων πριν λίγες εβδομάδες, αλλά τώρα ο Ελληνικός σχεδιασμός εφόσον απαιτηθεί θα’ χει σίγουρα διαφορετική διάταξη καθώς κι άλλες εκπλήξεις…

  • Μετά την τελευταία Ελληνοτουρκική κρίση, κατά την οποία η αποφασιστικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέτρεψε τα σχέδια αμφισβήτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο, ο στόλος παραμένει σε επιφυλακή.

Τα πλοία του Στόλου γύρισαν σε πολύ καλή κατάσταση, έχουν ήδη εξυπηρετηθεί από τα πληρώματα και τους τεχνικούς της ναυτικής βάσης στη Σαλαμίνα και είναι έτοιμα αν χρειαστεί ν’ αποπλεύσουν και πάλι.

Πηγές του Επιτελείου λένε ότι μπορεί τα πλοία να γύρισαν και στο προσωπικό να δόθηκε η ευκαιρία για λίγες στιγμές ξεκούρασης, όμως δεν επέστρεψαν όλοι.

Η παρουσία του Στόλου στο Αιγαίο είναι μια αξία 365 ημερών και η επίδειξη σημαίας στο Αρχιπέλαγος και κοντά στα νησιά του Αιγαίου- κυρίως στα μικρά- είναι ένα στοίχημα καθημερινό για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ήδη οι σταθερές δεκαπέντε και πλέον μονάδες του Στόλου έχουν ενισχυθεί με επιπλέον πλοία αλλά και υποβρύχια.

  • Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Φυσικά όσοι παρέμειναν στο Αιγαίο (κυρίως για την ενίσχυση του Λ.Σ. για το μεταναστευτικό) περιμένουν τη «σκάτζα» τους, αλλά με τις τελευταίες εξελίξεις τα πάντα βρίσκονται στον αέρα διότι πολύ πιθανό άμεσα η Τουρκία να επιδιώξει και πάλι το «άναμμα του φυτιλιού».

Ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως έχουν ήδη λάβει γνώση παρασκηνιακών διαβουλεύσεων σε διαφορετικά διπλωματικά «γήπεδα», με το πιο βασικό να είναι αυτό της Τουρκίας.

  • Παράλληλα σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι του εξωτερικού φέρονται να έχουν σπεύσει να συνετίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την μια πλευρά η Άγκυρα φέρεται να πιέζει ιδιαίτερα πλέον την κυβέρνηση Σάρατζ να λάβει το συντομότερο δυνατό αποφάσεις που θα επιτρέπουν την μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στο Λιβυκό.

Ταυτόχρονα Επιτελείς δηλώνουν πως δεν θα εκπλαγούν αν τυχόν υπάρξει ακόμη και μια νέα navtex για σεισμικές έρευνες αυτή τη φορά από τη Λιβύη, για λογαριασμό της Τουρκίας, εντός των παράνομων θαλασσίων ζωνών που προβλέπονται στο τσαλακωμένο από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για Άμυνα-Ενέργεια

Διαβάστε ΕΔΩ Γνώμες – Απόψεις

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Η Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία αυξάνει την εγρήγορση των Ε.Δ.: Γιατί η Τουρκία αντιδρά με εκνευρισμό;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: