Ο Πομπέο πάει στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο Ερντογάν εμπαίζει τους Αμερικανούς και αγοράζει και άλλους S-400

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. State Department Photo by Ron Przysucha




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έχουμε καταλήξει σε ένα συμπέρασμα εδώ και πολύ καιρό, το οποίο μοιραστήκαμε και από σοβαρούς αναλυτές και διπλωμάτες. Είναι ένα συμπέρασμα, που επιβεβαιώνεται συχνά-πυκνά:

Για όσο διάστημα δεν αποφασίζει η Δύση να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν να συνετιστεί. Θα συνεχίσει να απειλεί τους γείτονές του, και θα προκαλεί ρήγματα στην άμυνα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, εξυπηρετώντας τη Μόσχα, με την οποία έχει συνάψει στρατιωτική συνεργασία.

Η ανανέωση της παράνομης Navtex δείχνει και τις προθέσεις της Τουρκίας. Όσοι ζουν στον φανταστικό τους κόσμο ήταν βέβαιοι ότι την Κυριακή το βράδυ θα αποχωρούσε το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή του Καστελόριζου. Έπεσαν έξω σε όλες τις προβλέψεις τους. Να το επαναλάβουμε: Η κατοχική δύναμη απαιτεί τα πάντα όλα. Γι’ αυτό απαιτούνται περιφερειακές συμμαχίες.

Το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση απουσιάζουν παντελώς από τη γειτονιά μας και με τον τρόπο αυτό υποθάλπτουν την κατοχική δύναμη. Οι συμμαχίες αυτές αποδεικνύονται κάλπικες. Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές επιλογές τους. Έχουν καλές επιλογές.

Στην απουσία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., εντοπίζουμε, αντίθετα, μία κινητικότητα από δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο. Η παρουσία της Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως και η κινητικότητα του Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, είναι θετικά γεγονότα. Απομένει η απόλυτη σύγκλιση των στρατηγικών τους συμφερόντων, μία εξέλιξη που αναμένεται να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.

  • Την Κυριακή, μία ανακοίνωση από τη Μόσχα τάραξε πάλι τα νερά στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, όπου και η έδρα του ΝΑΤΟ, καθώς το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 παραμένει ανοικτό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και για την εκτελεστική και για την νομοθετική εξουσία.

Εάν ισχύουν οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου -και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε ότι δεν ισχύουν- ο Ταγίπ Ερντογάν βγάζει για μία ακόμη φορά τη γλώσσα στους Αμερικανούς και στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Ομιλούμε για τον ύπατο εξευτελισμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά τον πρόεδρο Τραμπ.

Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, από τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει τις κυρώσεις για την προηγούμενη αγορά των S-400 από την Τουρκία, λογικό είναι να θεωρεί ο Ερντογάν ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι μπορεί να αγοράσει ότι θέλει από τη ρωσική αμυντική αγορά χωρίς συνέπειες.

Σε ότι αφορά το Κογκρέσο, βρίσκεται στη διαδικασία αποφάσεων και σε συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουμε δράσεις μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Άλλωστε γνωστοί γερουσιαστές και βουλευτές έχουν κάνει γνωστές τις κινήσεις τους. Θεωρούν ανεπίτρεπτη και μειωτική για την Αμερική την απαράδεκτη στάση του προέδρου Τραμπ. Σχετικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικο Πομπέο όταν τον στρίμωξε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (ΕΔΩ)

Σε ότι αφορά την αμερικανική κυβέρνηση:

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχύει η τελευταία δημόσια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ότι συνεχίζει να αντιτάσσεται σθεναρά στην αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία και εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις αναφορές ότι η κατοχική δύναμη συνεχίζει τις προσπάθειές της για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 ή να αγοράσει και νέο σύστημα.

Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών θεωρεί ότι η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, ήταν μία ισχυρή απάντηση στην αγορά των S-400, και σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση του κ. Τραμπ προσεγγίζει αυτό το ζήτημα.

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να υπογραμμίζει στο υψηλότερο επίπεδο ότι η οικονομική συναλλαγή για τους S-400 αποτελεί αντικείμενο κυρώσεων στη βάση του νόμου CAATSA και παραμένει σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ. Η θέση αυτή εκφράστηκε και στον Ταγίπ  Ερντογάν.

Είναι ένα θέμα που συνεχίζει να απασχολεί. Αλλά όπως σημειώσαμε αρκετές φορές, την ευθύνη για την αρνητική κατάσταση που δημιουργείται για το ΝΑΤΟ και την Αμερική, φέρει ο πρόεδρος Τραμπ. Στο τέλος-τέλος, ο Ερντογάν τα συμφέροντα του, όπως ισχυρίζεται, προστατεύει, και ουδείς τον ενοχλεί.

Βέβαια, εσχάτως έχει σημειωθεί μία «αναγέννηση» στις σχέσεις του Ισραήλ με την Αμερική. Οι πρωτοβουλίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου για συνεργασία με αραβικές χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το Λευκό Οίκο. Και το περίεργο είναι ότι όλες έχουν αντιτουρκικό χαρακτήρα. Έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι η Ιερουσαλήμ αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεργασία με όλους στην περιοχή, εκτός της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσωπικός φίλος του κ. Νετανιάχου, θα ταξιδέψει εκτάκτως στο Ισραήλ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 23 μέχρι τις 28 Αυγούστου. Είναι μία είδηση με ξεχωριστή και μεγάλη σημασία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αμερικανική δέσμευση για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα του Ισραήλ, και των χωρών του Περσικού Κόλπου δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη από ό,τι υπό την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ.

Οι τρεις χώρες είναι αυτές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η αμερικανική στρατηγική για τη Μέση Ανατολή, με τη προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών, και μετά την ιστορική συμφωνία του Ιερουσαλήμ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσουν θέματα περιφερειακής ασφάλειας που σχετίζονται με την κακόβουλη επιρροή του Ιράν, τη δημιουργία και εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ στην περιοχή, καθώς και τη συνεργασία για την προστασία των οικονομιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ από κακοήθεις επενδυτές.

  • Το ζουμί στην ανακοίνωση είναι η δημιουργία και εμβάθυνση των σχέσεων της Ιερουσαλήμ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όχι την Τουρκία. Το σχέδιο, που υλοποιείται, είναι βασικά αντιτουρκικό, όπως γράψαμε και αποδείξαμε πρόσφατα.

Πάντα, παραμένει «Άγνωστος Χ» ο κ. Τραμπ, ο οποίος έδωσε την ευλογία του, με επίσημες δηλώσεις, στις νέες συμμαχίες του Ισραήλ. Είναι απορίας άξιο για πόσο καιρό θα κρατά δύο σχοινιά, της Ιερουσαλήμ και της Άγκυρας. Λογικά θα πρέπει να «σπάσει» αυτό της Άγκυρας. Οι εξελίξεις μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στο Ισραήλ και στον Περσικό Κόλπο μπορεί να είναι καταιγιστικές για την ασφάλεια της Μεσογείου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Πολλά τα εμπόδια για τον ελληνοτουρκικό “γάμο”: Η Τουρκία απαιτεί τον ουρανό με τ΄ άστρα, η Αθήνα αντιστέκεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: