Ο Αλέξης Παπαχελάς γράφει για τον Μπάιντεν και αποκαλύπτει τι είπε ο Τραμπ σε δύο Πρωθυπουργούς

Ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς. Φωτογραφία via Star




Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ
Διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή

H συζήτηση άρχισε ήδη για το τι θα σημάνει για τα ελληνικά συμφέροντα μια κυβέρνηση Μπάιντεν. Ολα δείχνουν ότι ο Τραμπ θα χάσει, αλλά κανείς δεν πρέπει να τον υποτιμά.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του στον Λευκό Οίκο θα είναι οπωσδήποτε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ίδιος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος εδώ και αρκετές δεκαετίες και είχε τοποθετηθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων σε κρίσιμες στιγμές. Γνωρίζει όμως και πρόσωπα, πράγμα πολύ σημαντικό.

Θα υπάρχουν, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, ισχυροί Ελληνοαμερικανοί που θα μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν στον ίδιο ή στην αντιπρόεδρό του.

Αυτή είναι μία σημαντική διαφορά από τον Τραμπ. Οταν εξελέγη, καλλιεργήθηκαν ψευδαισθήσεις πως η Ελλάδα θα είχε πρόσβαση μέσω του πρώτου του προσωπάρχη, ο οποίος ήταν ελληνοαμερικανικής καταγωγής, και διαφόρων άλλων διαττόντων αστέρων. Τελικά κανείς δεν μπόρεσε να έχει απευθείας πρόσβαση στο Οβάλ Γραφείο και ο ελληνικός λογαριασμός ανατέθηκε εντελώς τυπικά στον αντιπρόεδρο Πενς. Πράγμα παράδοξο αν αναλογιστεί κανείς ότι μεγάλη μερίδα ομογενών ψήφισαν τον Τραμπ.

Πέραν του ίδιου του Μπάιντεν, όμως, και η ομάδα που θα χειριστεί θέματα εθνικής ασφαλείας έχει εμπειρία από την περιοχή μας και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

  • Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Νίκ. Μπερνς ενδέχεται να αναλάβει κρίσιμο ρόλο στον Λευκό Οίκο ή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ίδιο οι Τόνι Μπλίνκεν και Φιλ Γκόρντον, που έχουν χειριστεί τον φάκελο της περιοχής. Ακόμη και για τον νυν πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ ακούγεται ότι ενδέχεται να αναλάβει κάποια σημαντική θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τον Ερντογάν μετά τις πολλές και βίαιες επιθέσεις στον Μπάιντεν. Ο Ερντογάν έχει βάλει όλα του τα χαρτιά στον Τραμπ, χωρίς ιδιαίτερη κομψότητα ή ευελιξία…

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε θαύματα; Προφανώς και όχι. Οι καμπάνες χτύπησαν σε μερικές εκκλησίες όταν εξελέγη ο Τζίμι Κάρτερ, καθώς κάποιοι θεώρησαν ότι θα στραφεί εναντίον της Αγκυρας. Από τότε μάθαμε ότι άλλο οι προεκλογικές δεσμεύσεις και άλλο η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με βάση μηχανισμούς και συμφέροντα.

Εκεί όμως έγκειται και η μεγάλη διαφορά. Η Αμερική, εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, θα είναι μια προβλέψιμη χώρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα ξέρει, σε μια ώρα ανάγκης, ποιον θα πάρει τηλέφωνο και –περίπου– τι θα ακούσει. Διότι ο Τραμπ κατάφερε να εκπλήξει και τους δύο Ελληνες ηγέτες που τον γνώρισαν.

Στον έναν είπε ότι «ήταν κακή ιδέα να μείνετε στο ευρώ, έπρεπε να είχατε βγει» και στον άλλον ότι «δεν είναι κακή ιδέα να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο». Και τις δύο, φορές οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που κάθονταν γύρω από το τραπέζι κοιτούσαν αμήχανα το ταβάνι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Το κείμενο του Αλέξη Παπαχελά δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Παπαχελάς: Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορεί ποτέ να είναι και η ώρα για ένα συμβιβασμό, με αυτή την Τουρκία σήμερα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: