Νέες αθλιότητες από τους νεοταλιμπάν της Αγκυρας: Περιουσία μας η Μονή της Χώρας, ανασφαλής η Ελλάδα

O περίτεχνος θόλος της Μονής της Χώρας. EPA/SEDAT SUNA




Μνημείο ιστορικής τυφλότητας αλλά και ισχυρή απόδειξη του τρόπου που αντιλαμβάνονται οι νεοταλιμπάν της Αγκυρας, οικουμενικά πολιτιστικά σύμβολα, συνιστά η θλιβερή ανακοίωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία επιχειρεί να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα, την Ομογένεια και την παγκόσμια ορθόδοξη κοινότητα η μετατροπή (και) της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Χρησιμοποιώντας τόσο για τη Μονή της Χώρας όσο και για την Αγία Σοφία, τον όρο asset/περιουσιακό στοιχείo (τουλάχιστον στην επίσημη αγγλική μετάφραση της ανακοίνωσης) και με επιχειρήματα περί μακράς παράδοσης ανεκτικότητας (sic) της τουρκικής κουλτούρας και ιστορίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ παρέδωσε ένα ακόμη άθλιο δείγμα ασέβειας σε οικουμενικά μνημεία.

Φτάνει μάλιστα μέχρις του σημείου να χαρακτηρίζει συμπλεγματική την Ελλάδα και να… παραδίδει μαθήματα περί σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Μονή της Χώρας είναι περιουσία της Τουρκίας όπως και η Αγία Σοφία και όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο έδαφός μας.

Στο πλαίσιο της παράδοσης ανεκτικότητας που πηγάζει από την κουλτούρα και την ιστορία μας μαζί με τα δικαιώματα και τις ευθύνες που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες, προστατεύουμε σχολαστικά την πολιτιστική μας περιουσία.

Τονίζουμε ότι η αλλαγή του status ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  δεν αντιβαίνει  με τη σύμβαση της UNESCO .

Εχοντας μετατρέψει τεμένη και τζαμιά  που ήταν τμήμα της οθωμανικής πολιτισμικής παράδοσης στα εδάφη της , η Ελλάδα είναι η τελευταία χωρα που μπορεί να πει κουβέντα στην Τουρκία σχετικά με τα θρησκευτικά της δικαιώματα.

Επιπλέον, συνιστά αυθάδεια εκ μέρους της Ελλάδας να προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ενώ περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής μειονότητας με καταπιεστικές πρακτικές σε αντίθεση με τις διεθνελις συμφωνίες.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργεί ψευδείς ατζέντες στην περιοχή που πηγάζουν από τις ιστορικές της ανασφάλειες, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Καλούμε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία και να παράσχει τις αναγκαίες προβλέψεις στη μουσουλμανική μειονότητα να ασκεί τη λατρεία της».

“Θλιβερή εξέλιξη για τον ίδιο τον τουρκικό λαό” η μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί, τονίζει ο Ελπιδοφόρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: