Εκκενώνεται το χωριό Προαστειό, στην επαρχία Λεμεσού εξαιτίας της νέας πυρκαγιάς

File Photo: Στιγμιότυπο από την χθεσινή φωτιά στην Κύπρο, ενώ σήμερα εκδηλώθηκε νέα. ΚΥΠΕ




Στην εκκένωση του χωριού Προαστειό στην επαρχία Λεμεσού στην Κύπρο προχωρούν οι κάτοικοι με την βοήθεια των Αρχών, καθώς εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει, κινδυνεύει άμεσα η κατοικημένη περιοχή.

Σφοδροί άνεμοι πνέουν στο σημείο και την γύρω περιοχή όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος, με 4 πτητικά μέσα να επιχειρούν και να προγραμματίζεται άμεση ενίσχυσή τους.

«Επιπρόσθετα κινδυνεύουν μεμονωμένες κατοικίες και κτηνοτροφικά υποστατικά. Μετά από εκτίμηση κινδύνου έγινε ενημέρωση Αστυνομίας και Πολιτικής ‘Αμυνας για εφαρμογή του Σχεδίο Πολύβιος και εκκένωση του χωριού Προαστειό», αναφέρει ο κ. Κεττής.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε 4 εστίες. Η αναζωπύρωσή της είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις, με 8 πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματα τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 2 οχήματα από το τμήμα Δασών και 1 από τμήμα Θήρας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Κύπρο, αυτή τη φορά στο χωριό Πραστειό Αυδήμου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, η φωτιά ξέσπασε στις 13.53 στο χωριό Πραστειό Αυδήμου, σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση.

Στο σημείο επιχειρούν 4 πυροσβεστικά οχήματα από τους σταθμούς Λεμεσού και τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Οπως τονίζει ο κ. Κεττής, νεότερη ενημέρωση θα υπάρξει αναλόγως της εξέλιξης.

Εντατικές έρευνες της Αστυνομίας για εντοπισμό των δραστών

Στο μεταξύ, εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία Πάφου για τον εντοπισμό των δραστών της μεγάλης διαστάσεων πυρκαγιάς που έπληξε τις κοινότητες Κούκλια, Αρχιμανδρίτα, Ορείτες, Μούσερε και Δορά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, προέκυψαν μαρτυρίες ότι δύο οχήματα διακινήθηκαν στην περιοχή τις πρωινές ώρες χτες με αποτέλεσμα η Αστυνομία Πάφου να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαφανεί εάν οι οδηγοί αυτών των οχημάτων έχουν σχέση με την πρόκληση της πυρκαγιάς. Ο οδηγός ενός εκ των δύο οχημάτων εντοπίστηκε και όπως διαφάνηκε δεν έχει σχέση με την υπόθεση εμπρησμού, ενώ ο οδηγός του δεύτερου οχήματος εξακολουθεί να αναζητείται.

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του κρατικού δάσους Ορείτες, καλυμμένη με πεύκα και άλλη δασική βλάστηση.

Το σκηνικό σήμερα προκαλεί θλίψη και συγκλονισμό αφού καμένη γη και αποκαΐδια συνθέτουν σήμερα τον άλλοτε πνεύμονα πρασίνου. Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή. Στην περιοχή, σημειώνουν, ήταν ιδιαίτερα πλούσιο το ενδημικό θήραμα και γενικά η πανίδα που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.

Εξαιτίας του κινδύνου αναζωπυρώσεων, λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς και του ακανόνιστου σχήματος της περιμέτρου, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης από χτες την νύχτα, για την πλήρη ασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων και για την πλήρη κατάσβεση των μικρών εστιών που υπάρχουν.

Σημειώνεται πως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 190 άτομα του Τμήματος Δασών με 32 πυροσβεστικά οχήματα, 35 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα της Πολιτικής Άμυνας με 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση, 2 άτομα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με 1 πυροσβεστικό όχημα, 5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές.

Τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 10 πτητικά μέσα, 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα αεροσκάφη, 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, και 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Μ. Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μνημόσυνο για τον Ισαάκ και τον Σολωμού: 24 χρόνια από τον άγριο Αύγουστο του 1996

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: