Νέα Υόρκη – Αθήνα: Πώς είναι το ταξίδι στην Ελλάδα την εποχή του κορωναϊού

FILE PHOTO: Τhe Eleftherios Venizelos International Airport. ANA – MPA, Yiannis Kolessides




Γραφειοκρατία, αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας και χαμηλή κινητικότητα σε σχέση με το φυσιολογικό είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του υπερατλαντικού ταξιδιού, την περίοδο της πανδημίας της Covid-19, σε ένα περίεργο, όσο και «μελαγχολικό» καλοκαίρι, που δεν είχε καταγραφεί στη μεταπολεμική Ιστορία της ανθρωπότητας, γράφει σε άρθρο του για τα ταξίδια από ΗΠΑ σε Ελλάδα, ο “Εθνικός Κήρυκας”.

Το πρώτο δεδομένο, το οποίο, ασφαλώς, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, αφορά στον αποκλεισμό των Αμερικανών υπηκόων που δεν έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Αυτή η συνθήκη καθιστά εξ αρχής σχεδόν αδύνατη την πιθανότητα ενός πλήρους αεροσκάφους κατά την αναχώρηση από τις ΗΠΑ.

Κατά δεύτερον, η απουσία ενός απαραίτητου εγγράφου ενδέχεται να τινάξει το ταξίδι σας στον αέρα. Υπενθυμίζεται πως εφόσον ο ταξιδιώτης δεν διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του είτε ελληνική ταυτότητα με αναγραφή του ονοματεπωνύμου και με λατινικούς χαρακτήρες ή μια έγγραφη βεβαίωση από το Γενικό Προξενείο, εφόσον δεν υπάρχει η ταυτότητα. Κίνδυνος ασυνεννοησίας δεν υπάρχει, αφού ακόμη κι ένας ανεπαρκώς ενημερωμένος υπάλληλος θα συμβουλευτεί τους ανωτέρους του και θα δώσει το «πράσινο φως», έστω και με κάποια λεπτά καθυστέρηση.

Κατά τρίτον, το έγγραφο PLF και ο ειδικός κωδικός QR. Το έγγραφο PLF πρέπει να συμπληρωθεί το αργότερο 24 ώρες πριν από την πτήση και να εκτυπωθεί. Ο κωδικός QR θα καταφτάσει στο email σας -μαζί με επισυναπτόμενο το ίδιο έγγραφο PLF με ενσωματωμένο πλέον το QR- λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, στο ξημέρωμα της ημέρας που θα φτάσετε στην πατρίδα. Αυτό σημαίνει πως θα έρθει στο email σας λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ώρα Νέας Υόρκης.

Εφόσον πετάτε στις 6 ή τις 7 το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη, δεν θα σας ζητηθεί στο αμερικανικό check in. Όμως, θα πρέπει να παρακολουθείτε το email σας και να φροντίσετε είτε να τον φωτογραφίσετε (screenshot) είτε να τον κατεβάσετε (download) όταν τον λάβετε, καθώς είναι απαραίτητος για την επιβίβαση στην ενδιάμεση πτήση και – κυρίως – για την είσοδό σας στην Ελλάδα.

Αυστηρά πρωτόκολλα

Όπως προαναφέρθηκε, η εμπειρία που είχαμε στο αεροδρόμιο Νιούαρκ δεν έχει καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε για τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης στην καρδιά του καλοκαιριού. Στον τερματικό της United Airlines υπάρχει μεν μια σχετική προσέλευση -ελέω κυρίως των εσωτερικών πτήσεων- όμως οι πτήσεις εξωτερικού έχουν μετρημένους επιβάτες.

Οι έλεγχοι ασφαλείας ολοκληρώνονται πιο σύντομα και οι ουρές είναι μικρότερες. Πολλά από τα καταστήματα στις πύλες του αεροδρομίου είναι κλειστά, όπως και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια. Υπάρχουν κάποια που σερβίρουν κατόπιν τηλε-παραγγελίας και ανέπαφης πληρωμής.

Η επιβίβαση στο αεροσκάφος, σε όλες τις πτήσεις, γίνεται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Για την περίπτωση της Ελλάδας, γίνεται έλεγχος του εγγράφου PLF πριν ξεκινήσει η επιβίβαση, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις. Οταν η πύλη ανοίξει, συνήθως οι πίσω σειρές έχουν προτεραιότητα, προκειμένου οι επιβάτες να μην έρθουν σε επαφή μεταξύ τους εισερχόμενοι στο αεροπλάνο. Τμηματικά, όταν το αεροπλάνο προσγειωθεί, γίνεται και η έξοδος. Στο αεροσκάφος ενδοευρωπαϊκής σύνδεσης, το οποίο ήταν σχεδόν κατάμεστο, επιλέχθηκε να μπουν πρώτοι οι επιβάτες που είχαν θέση στα παράθυρα.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια -όπως προκύπτει από την εικόνα στο Αμστερνταμ- έχουν κίνηση σε πιο κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σημείο – «κλειδί» για το ταξίδι στην Ελλάδα παραμένει ο κωδικός PLF, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίβαση.

Σύντομη διαδικασία το τεστ

Με την άφιξη στην Ελλάδα, ένας υπάλληλος ασφαλείας υποδέχεται τους επιβάτες και ταυτοποιεί τον κωδικό QR. Ανάλογα με το «μήνυμα» που στέλνει ο κωδικός στις Αρχές, ειδοποιούνται οι επιβάτες που θα περάσουν από το τεστ για την Covid-19.

Μόνο ένα ποσοστό των επιβατών περνάει από τεστ. Πρόκειται για μια διαδικασία σύντομη και ανώδυνη, καθώς οι γιατροί ολοκληρώνουν τη διαδικασία σε λιγότερο από ένα λεπτό, χωρίς να δημιουργούνται ουρές και αναμονή.

Πηγή: ekirikas.com

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΔΙΑΣΠΟΡΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, απ’ τη σκοπιά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: