Να μην αφήσουν περιθώρια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος οι Δημοκρατικοί

FILE PHOTO: Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. USA. EPA, LISA HORNAK




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Οι εκλογές τις 3ης Νοεμβρίου δεν είναι μακριά και το πολιτικό τοπίο αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο. Οι Δημοκρατικοί έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δείχνουν πως έχουν έναν ηγέτη που δεν ξέρει μόνο να μιλάει αλλά και να ακούει.

Ο Τζο Μπάιντεν βλέποντας τις δημοσκοπίσεις έχει κάθε λόγο να χαμογελάει, ωστόσο κρατάει χαμηλό προφίλ. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα πως δεν υπάρχει χώρος για πανηγυρισμούς όταν στις ΗΠΑ οι νεκροί από την πανδημία έφτασαν τους 150 χιλιάδες ενώ η ανεργία συνεχίζει να χτυπάει κόκκινο. Η κοινωνία ζητάει απελπισμένα βοήθεια αλλά ο πρόεδρος Τραμπ, κάνει το αντίθετο, κλείνοντας τα αυτιά του.

Η αλήθεια είναι πως αν τελικά επικρατήσει ο Μπάιντεν, ένα είναι σίγουρο: Θα παραλάβει «καμμένη γη». H αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό εβδομήντα χρόνων ενώ η πτώση της ανάπτυξης είναι της τάξεως του 33%. Ο πρώην αντιπρόεδρος τόνισε πως τέτοιου είδους αριθμοί δεν είναι προερχόμενοι από τον θεό αλλά αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Τραμπ.

  • Είναι προφανές πως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε λάβει εξαρχής πιο δραστικά μέτρα, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Εκατομμύρια ζωές δεν θα βρίσκονταν σε κίνδυνο, ούτε ο αριθμός των νεκρών θα ήταν τόσο μεγάλος ενώ οι θέσεις εργασίας θα είχαν προστατευτεί πιο υπεύθυνα. Παρόλα αυτά η κοινωνία πλήρωσε την αλαζονεία του πλανητάρχη και δεν υπάρχει περίπτωση να του το συγχωρήσει.

Ο Μπάιντεν προτείνει την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια ενώ επιμένει στην οικονομική ενίσχυση όλων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θέλοντας να ενώσει τις τάξεις, σε μια κρίσιμη περίοδο. Επίσης η ενίσχυση της υγείας στα πλαίσια του obama care βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του.

Στην εξωτερική πολιτική οι ΗΠΑ είναι σκιά του εαυτού τους ενώ στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί ακόμα αναβρασμός. Οι εντάσεις και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και η παρουσία ομοσπονδιακών πρακτόρων σε πολιτείες όπως το Όρεγκον γίνεται πιο έντονη. Παρά τις εκκλήσεις των τοπικών κυβερνήσεων για εξομάλυνση της κρίσης, ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά ενισχύοντας την αστυνομική βία και κλείνει τα μάτια στην κατάχρηση εξουσίας που καταγράφονται από τις κάμερες πολιτών.

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν συντριβή του Τραμπ, δίνοντας έτσι την εντύπωση πως οι εκλογές θα είναι παράσταση για έναν ρόλο. Ακόμη και οι υπόλοιποι βουλευτές και γερουσιαστές των Δημοκρατικών κερδίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μέρα με τη μέρα.

Συγκεκριμένα ο Μπέρνι Σάντερς έφερε στη γερουσία νομοσχέδιο προς ψήφιση που αφορά την αύξηση παραγωγής μασκών. Το κόστος υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες. Μάλιστα ο γερουσιαστής του Βερμόντ έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση της διακυβέρνησης Τραμπ, να ξοδεύει υπέρογκα ποσά στην άμυνα όταν η πανδημία θερίζει στις ΗΠΑ.

Επίσης η γερουσιάστρια της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις επιμένει στην πρόταση να παραταθεί το εβδομαδιαίο επίδομα των 600 δολαρίων και η ασφαλιστική κάλυψη στους άνεργους. Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Μιτς Μακόνελ θεωρεί πως είναι μεγάλη σπατάλη και εκατομμύρια πολίτες εκμεταλλεύονται την κατάσταση, φρενάροντας έτσι την αναζήτηση τους για εργασία.

Η Χάρις από την πλευρά της υπενθυμίζει πως ζούμε σε εποχή πανδημίας και ότι κανείς δεν θέλει να ζει στην αστάθεια των επιδομάτων αλλά ούτε και να επιστρέψει σε μια αγορά εργασίας που δεν θα μπορεί να πληρεί τους κανόνες υγιεινής.

  • Στην ίδια γραμμή είναι και η Νάνσι Πελόζι με τον Τσακ Σούμερ. Επιπροσθέτως η Χάρις έγραψε στο τούιτερ πως σε 96 μέρες ο Τραμπ θα είναι παρελθόν από τον Λευκό Οίκο, θέλοντας να παίξει με τον μεγαλύτερο φόβο του Αμερικανού προέδρου.

Οι τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τραμπ περί αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος αλλά  και η «βόμβα» περί πιθανής αναβολής των εκλογών, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Οι Δημοκρατικοί  βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με έναν παίκτη που δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τόσο απλά την εξουσία. Ειδικά αν υπάρξει εκλογικό θρίλερ. Για αυτό το λόγο ο Μπάιντεν ετοιμάζει στρατιές νομικών και εθελοντών σε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαφάνεια.

Εδώ και καιρό είναι γνωστές οι προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, να μπει τρικλοποδιά στην εκλογική διαδικασία, ωστόσο χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Μέχρι στιγμής ο Τζο Μπάιντεν τα πηγαίνει περίφημα. Έχει την πλήρη στήριξη του κόμματός του ενώ τελευταία βλέπουμε και τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα να σιγοντάρει τον παλιό του φίλο.

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα που θα τον πλαισιώσει στο «εισιτήριο» για το Λευκό Οίκο. Σίγουρα θα είναι γυναίκα και δεν αποκλείεται να είναι αφροαμερικάνα. Με αυτό τον τρόπο ο Μπάιντεν θέλει να δείξει πως από πλευράς του δεν υπάρχουν διακρίσεις αλλά σεβασμός, ενώ σε περίπτωση εκλογής του, το όνομά του θα συνδεθεί με ένα ιστορικό συμβάν, καθώς για πρώτη φορά οι ΗΠΑ θα έχουν μια γυναίκα για αντιπρόεδρο.

  • Αν αναλογιστούμε πως ο Τραμπ, ουκ ολίγες φορές έχει φερθεί υποτιμητικά και με σεξιστικά σχόλια, η εν λόγω κίνηση του Μπάιντεν μόνο πόντους του δίνει.

Το μόνο που μένει είναι να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό ώστε την ημέρα των εκλογών να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Στον αυτόματο πιλότο η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ: Αφοσιωμένος στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: