Να διερευνηθεί εάν τηρήθηκαν οι διαδικασίες για την πώληση κυπριακών διαβατηρίων, ζητά ο Σιζόπουλος

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Το πιο σημαντικό είναι πως και με ποιο τρόπο υπήρξε η συγκεκριμένη διαρροή, η οποία ουσιαστικά στοχεύει στο να πλήξει την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία οικονομικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το Αλ Τζαζίρα για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σιζόπουλος με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι “αυτό που θα ήθελα να τονίσω με αφορμή ακριβώς τις δημοσιεύσεις είναι ότι αντιλαμβάνεστε πως εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αυτή την κατάσταση”.

“Προφανώς θεωρούμε ότι πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διαβατηρίου ελήφθησαν όλες οι προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα το λευκό ποινικό μητρώο και όπως επίσης και η έκθεση της Ιντερπολ .Για αυτό και θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή αξιολόγηση αν όλα αυτά τηρήθηκαν με σχολαστικότητα πριν από την έκδοση του οποιουδήποτε διαβατηρίου”, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Είπε ακόμη ότι για την ΕΔΕΚ το πιο σημαντικό από όλα – και εδώ είναι θέμα ακριβώς της Κυβέρνησης και των αρμοδίων τμημάτων της – να διερευνήσουν πως και με ποιο τρόπο υπήρξε η συγκεκριμένη διαρροή, η οποία, είπε, ουσιαστικά στοχεύει στο να πλήξει την αξιοπιστία της Κ.Δ. σε μία οικονομικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται.

“Θα αναμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο το πρόβλημα είναι η διαρροή των εγγράφων ο κ. Σιζόπουλος είπε «Όχι είναι και το ένα και το άλλο. Και νομίζω ότι από πλευράς της Βουλής λάβαμε σημαντικά μέτρα τελευταία με την αναθεώρηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας έτσι ώστε να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία παραχώρησης των διαβατηρίων”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη ότι την ίδια στιγμή “εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η παραχώρηση διαβατηρίων μέχρι σήμερα για την κάθε περίπτωση”.

Αυτό είναι θέμα, είπε, το οποίο πρέπει να μελετηθεί και αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες θα πρέπει να αποδοθούν και οι ανάλογες ευθύνες.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επίσημα έγγραφα της Κ.Δ. διαρρέουν σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μάλιστα όχι σε περιορισμένο αριθμό αλλά σε πολύ εκτεταμένο αριθμό.

“‘Αρα και η χρονική στιγμή θα πρέπει να μας προβληματίσει αλλά και η διαδικασία της διαρροής θα πρέπει να μας προβληματίσει αλλά και το γεγονός εάν και κατά πόσο τηρήθηκαν με ακρίβεια όλες οι ενδεδειγμένες νόμιμες διαδικασίες πριν από την παραχώρηση διαβατήριο σε οποιονδήποτε από τους κατόχους του”, κατέληξε.

Όλα τα άτομα πληρούσαν τα κριτήρια για Επενδυτικό Πρόγραμμα, λέει η Κύπρος σχολιάζοντας το Al Jazeera

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: