Μια ελληνική Σίλικον Βάλεϊ στα Ιωάννινα: Η υψηλή τεχνολογία βρήκε την πόλη της

File photo via Twitter@TeamViewer




Μετά τις εταιρίες πληροφορικής P&I και Prodyna η επίσης γερμανική TeamViewer απέκτησε το δικό της κέντρο έρευνας στα Ιωάννινα. H πρωτεύουσα της Ηπείρου εξελίσσεται σταθερά σε μια ελληνική Σίλικον Βάλεϊ.

50 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, 50 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και 450 από την Αθήνα βρίσκονται τα Ιωάννινα, μεταδίδει από την Ελλάδα ο ανταποκριτής της γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ARD Τόμας Μπόρμαν, ο οποίος επισκέφθηκε την πανεπιστημιούπολη με αφορμή τη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας της γερμανικής εταιρείας TeamViewer.

  • H γνωστή εταιρία λογισμικού προσφέρει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εξ αποστάσεως χειρισμού και συντήρησης υπολογιστών, τάμπλετ και κινητών. Ας σημειωθεί ότι η αξία της στο χρηματιστήριο ξεπερνά σήμερα τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

40 νεαροί επιστήμονες βρήκαν ήδη δουλειά στην TeamViewer στα Ιωάννινα. Ανάμεσά τους και ο Αθανάσιος Μουσιούλης, ο οποίος μετά από σπουδές και πενταετή εργασία στην Αγγλία βρήκε δουλειά στη γενέτειρά του:

  • «Ήταν απρόσμενο, για να είμαι ειλικρινής. Όταν πήγα στην Αγγλία δεν φαντάστηκα ότι κάποτε θα έβρισκα δουλειά στο αντικείμενό μου στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στα Ιωάννινα. Ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη για μέρα».

Ο δήμος στηρίζει τα αναπτυξιακά σχέδια των εταιριών

Επικεφαλής του παραρτήματος της TeamViewer στα Ιωάννινα είναι ο Φίλιπ Ντόιτσερ: «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, σε ποσοστό 90% έχουν κάποια σχέση με την πόλη. Είτε γεννήθηκαν, είτε σπούδασαν, είτε η γυναίκα τους είναι από εδώ, οπότε θέλησαν σε κάποια φάση να επιστρέψουν στα Ιωάννινα. Το γεγονός αυτό μας καθιστά ακόμα πιο ελκυστικούς ως εργοδότες».

Στόχος είναι να αυξηθεί η παρουσία εταιριών υψηλής τεχνολογίας στα Ιωάννινα. Ήδη η TeamViewer σχεδιάζει νέες προσλήψεις. Λόγω της πανδημίας εκτοξεύθηκε η ζήτηση για τηλεδιασκέψεις και τον διαδικτυακό χειρισμό και συντήρηση υπολογιστών. Όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως χρειάζονται αξιόπιστα λογισμικά συστήματα.

Ο δήμος Ιωαννιτών στηρίζει τις εταιρίες στα αναπτυξιακά τους σχέδια. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ: «Οι γερμανικές εταιρίες μπορούν να μας βοηθούσαν να δημιουργήσουμε στα Ιωάννινα μια ελληνική Σίλικον Βάλεϊ».

Πηγή: Deutche Welle/ Τόμας Μπόρμαν, ARD Αθήνα
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Σχεδόν μηδενική μακροπρόθεσμα η ευεργετική επίπτωση του lockdown στην κλιματική αλλαγή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: