Με τη στάση της η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη στην περιοχή, γράφει το Spiegel

Πλοία του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο. Photo via Turkish Navy




Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να μείνει η Τουρκία έξω από τις διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και αμφισβητεί τις εδαφικές διευθετήσεις της συνθήκης της Λωζάνης, γράφουν στο περιοδικό Spiegel οι δημοσιογράφοι Giorgos Christides και Maximilian Popp.

Ωστόσο με τη στάση της είναι διεθνώς απομονωμένη στην περιοχή. Ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιταλία συμμετέχουν στο East Mediterranean Gas Forum, ο Erdogan έχει με το μέρος του μόνο την κυβέρνηση της Λιβύης.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει την εκμετάλλευση πρώτων υλών σε μια περιοχή πολύ μεγαλύτερη από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Τώρα η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Εσωπολιτικά ο Erdogan βρίσκεται υπό έντονη πίεση και αναζητά τη σωτηρία του στην εξωτερική πολιτική. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι έμεναν ήσυχοι εκτιμώντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση λόγω των απρόβλεπτων συνεπειών. Καλά θα κάνουν να μη συνεχίσουν να ποντάρουν σε αυτό.

ΠΗΓΗ: Ankara auf Eskalationskurs in der Ägäis

  • Ο παράγοντας που διαμορφώνει τις εξελίξεις και ανεβάζει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο είναι η αλλαγή στον τρόπο που η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της, γράφει στην Der Tagesspiegel η Günsten,Susanne. 

Η διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί την επικίνδυνη κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Οι δυο εταίροι στο ΝΑΤΟ έχουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και προετοιμάζονται για στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Η νέα επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η δημιουργία μιας νεας συμμαχίας κατά της Τουρκίας στην περιοχή σκληραίνουν την αντιπαράθεση.

Η νέα αντιπαράθεση έχει σχέση με την προβολή ισχύος σε μια περιοχή, η οποία είναι σημαντική για τη διεθνή πολιτική. Όποιος είναι ισχυρός στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται σε παράγοντα επηρεασμού των εξελίξεων σε Συρία και Λιβύη. Το φυσικό αέριο που υπάρχει στην περιοχή και η εγγύτητα στη Διώρυγα του Σουέζ, μια πολύ σημαντική δίοδο για το παγκόσμιο εμπόριο, καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο μια περιοχή κλειδί και για οικονομικούς λόγους.

Ο τούρκος Πρόεδρος θεωρεί πως η χώρα του είναι περιφερειακή δύναμη, η οποία έχει ζωτικά συμφέροντα, τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη, τα οποία δεν απεμπολεί, και τα οποία δεν διστάζει να προσπαθεί να τα επιβάλει, ακόμα και παρά την αντίσταση των δυτικών συμμάχων. Αυτό προκαλεί εκνευρισμό στα γειτονικά κράτη.

  • Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συνήψαν συμμαχία, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί οικονομικά τα κοιτάσματα χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας. Η Τουρκία αντέδρασε υπογράφοντας συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ανακηρύσσει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου σε τουρκική ζώνη εκμετάλλευσης.  

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, η οποία ακυρώνει την τουρκο-λιβυκή συμφωνία. Τώρα η Τουρκία στέλνει τα πολεμικά της πλοία και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Στα πλαίσια της ρητορικής τους, τόσο η Τουρκία, όσο και η Ελλάδα παρουσιάζει η κάθε μια τον εαυτό της σαν θύμα, το οποίο παρά την υποθετικά άδικη συμπεριφορά της απέναντι πλευράς, επιθυμεί την επίλυση των προβλημάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  • Στο σημείο αυτό βρίσκεται η ευκαιρία για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία επιθυμεί τη διεξαγωγή ενός πολέμου. Οι οικονομικές και πολιτικές ζημιές από έναν πόλεμο θα ήταν υπερβολικά μεγάλες. Είναι προς το συμφέρον της Δύσης να αρχίσει η διεξαγωγή ενός διαλόγου.

Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το πρόβλημα πως δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής από πλευράς της Τουρκίας. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο και η Γαλλία αποτελεί μέλος του συνασπισμού κατά της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει μεσολαβητική προσπάθεια από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία δεν μπορεί να χάσει χρόνο.

ΠΗΓΗ: Gasstreit zwischen Türkei und Griechenland Erdogan sieht sein Land als Führungsmacht – das entflammt den Konflikt neu

Ο Ερντογάν τώρα ζητά διάλογο: Έχει εξοργίσει την Ελλάδα, έχει σημάνει συναγερμό σε NATO και Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: