Με πρωτοβουλία της Ελλάδας οι διαπραγματεύσεις λένε οι Τούρκοι: Η Συνθήκη της Λωζάνης στο τραπέζι

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ (Κ), σε τουρκική Ταξιαρχία Μηχανικού Πεζικού. T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Αντιπροσωπεία από την Ελλάδα φτάνει τις επόμενες βδομάδες στην Άγκυρα για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε η οποία υποστηρίζει πως έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, το πιο σημαντικό θέμα της συνάντησης θα είναι η συνθήκη της Λωζάνης.

Θα συζητηθούν επίσης τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου, της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων δεν θα ανακοινωνθεί.

  • Με πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε με τίτλο “Ατζέντα έκπληξη με Αθήνα: Ας συζητήσουμε τη Λωζάνη”, γράφει ότι «η Ελλάδα μόλις κατάλαβε ότι δεν θα πετύχει τίποτα με την επιθετική της στάση ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο χώρες οι οποίες έφτασαν στα πρόθυρα διαμάχης συμφώνησαν να θέσουν τα προβλήματά τους στο τραπέζι του διαλόγου και τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσει αντιπροσωπεία από την Ελλάδα στην Άγκυρα για να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων.

  • Στην κρίσιμη συνάντηση της Άγκυρας το πιο σημαντικό θέμα θα είναι η Συνθήκη της Λωζάνης η οποία υπογράφηκε το 1923. Σύμφωνα με την Τουρκίγε η Συνθήκη της Λωζάνης επανήλθε στην επικαιρότητα με αίτημα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υποστηρίξει με έγγραφα ότι 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου έχουν στρατιωτικοποηθεί κατά παράβασιν της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης Παρισίων του 1947.
  • Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί επίσης το θέμα της υφαλοκρηπίδας και του FIR, καθότι η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχει χώρα που έχει 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα και 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο, όπως η Ελλάδα. Η Τουρκίγε γράφει ακόμη ότι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι είναι η αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας της κυριαρχίας μεγάλου αριθμού νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας καθώς και των δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην περιοχή. Η Άγκυρα αναμένεται να αναφέρει στους Έλληνες συνομιλητές της ότι η συμφωνία με την Λιβύη υπογράφηκε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, ενώ για τις γεωτρήσεις της στην περιοχή θα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν θα ανακοινώσουν τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας.

Η Ελλάδα θέλει να φέρει στο τραπέζι τη Συνθήκη της Λωζάνη, γράφει η Σοζτζού

Η Ελλάδα θέλει να φέρει τη Συνθήκη της Λωζάνης στο τραπέζι, γράφει η εφημερίδα Σοζτζού υπό τον τίτλο “Η Λωζάνη τίθεται στο τραπέζι”.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης, στη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. “Οι δύο χώρες δε θα προβούν σε καμία δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων. Μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν στο τραπέζι θα είναι και τα σημεία της Συνθήκη της Λωζάνης, με τα οποία δεν συμμορφώνεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην επικαιροποίηση της Λωζάνης. Δεν θα γίνει καμία δήλωση σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις”, γράφει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αύγουστος δεν θα έχει “πολεμικά νέα”: Ο διάλογος Αθήνας-Άγκυρας έρχεται, η Κύπρος αγωνιά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: