Με οργή, ψεύδη και απειλές αντιδρά η Τουρκία: “Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου”, ισχυρίζεται

File Photo: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. EPA/TURKISH FOREIGN MINISTER PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οργισμένη, όπως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η Αγκυρα μιλάει για τα “νόμιμα συμφέροντά της’ στην περιοχή, χαρακτηρίζει “άκυρη και κενή περιοχεμένου” τη συμφωνία και προειδοποιεί μάλιστα ότι “δεν θα επιτρέψει στην περιοχή καμιά δραστηριότητα”.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο “βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Εθνη”.

Αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2003 απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων  και τώρα με τη συμφωνία με την Ελλάδα χάνει θαλάσσιες περιοχές ευθύνης.

Η Τουρκία κατηγορεί μάλιστα Ελλάδα και Αίγυπτο πως επιχειρούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης

Διαμηνύει επιπλέον ότι δεν θα επιτρέψει στη συγκεκριμένη περιοχή καμία δραστηριότητα και πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα «νόμιμα» συμφέροντα και δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Με πληροφορίες από Reuters
Αγκυρα, Τουρκία

Δένδιας: Ιστορική η συμφωνία με Αίγυπτο, στον κάλαθο των αχρήστων το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: