Μάας και Μπορέλ εναντίον Ελλάδας-Κύπρου: Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell Fontelles ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Χ. ΒΙΚΕΤΟΥ

Η λαϊκή θυμοσοφία, η οποία εκφράζεται με παροιμίες και γνωμικά, λέει πολύ εύστοχα: «Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;» και στα Αγγλικά : «When you have such friends, what do you want enemies for?».

Η παροιμία λέγεται όταν ο φίλος συμπεριφέρεται χειρότερα και από εχθρό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση – κατά τη γνώμη μου- «πάει γάντι» για τον Γερμανό ΥΠΕΞ , Χάικο Μάας, και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ, οι οποίοι στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της Ένωσης «γύρισαν την πλάτη» στο σχέδιο δήλωσης , που παρουσίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, όπως λέει το ρεπορτάζ, Μάας και Μπορέλ υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο παραμονές της έναρξης διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι υιοθέτησαν πλήρως την τουρκική θέση.

  • Ειδικά , ο κ. Μάας θα σκεφτόταν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του στην Τουρκία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δραστηριοποιούνται τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις, συνολικά περί τις 6.000! Είναι και το θέμα των Τούρκων στη Γερμανία. Έτσι, τα ζητήματα αρχών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Ως αποτέλεσμα της στάσης Μάας και Μπορέλ οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. έμειναν στην έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά δεν άγγιξαν το θέμα λήψης κάποιας μορφής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα συζητηθεί στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ , στις 28 Αυγούστου. Ως τότε οψόμεθα, ενώ η Τουρκία θα συνεχίζει να απειλεί και να αλωνίζει στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ας έχουμε υπόψη ότι:

*Πέρασε σχεδόν χρόνος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν ) μελετά ακόμη (όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει) το θέμα κάποιων κυρώσεων κατά της Τουρκίας,

* Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θεωρηθούν αμφισβητούμενες περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι θαλάσσιες περιοχές (σε Ελλάδα και Κύπρο), όπου σουλατσάρουν τα τουρκικά πλοία.

*Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ακούσαμε στην έκφραση αλληλεγγύης των ΥΠΕΞ να υπάρχει αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Το θέμα είναι ότι η Ε.Ε. έπρεπε δει την ενεργοποίηση του άρθρου 42* των Συνθηκών της ΕΕ , γνωστού ως «η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολύ ορθά ο υπουργός Εξωτερικών , Ν. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τα Twitt του ΥΠΕΞ, στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε «H πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία». Επίσης, επεσήμανε ότι «η Κύπρος υπογραμμίζει από τον Ιούλιο 2019 ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα δουλέψει με την Τουρκία».

  • Όμως, η προεδρεύουσα Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλουν διάλογο. Ουδείς ενίσταται, αλλά ο διάλογος δεν πρέπει να γίνεται κάτω από απειλές και εκβιασμούς. Είναι σαφές ότι ο κ. Μάας και οι περί αυτών δεν θέλουν κυρώσεις για την Τουρκία, σε αντίθεση με τη Λευκορωσία.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Γι΄αυτό δεν εμπιστεύομαι τη λεγόμενη γερμανική πρωτοβουλία.

Από παχιά λόγια χορτάσαμε. Αυτό πρέπει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να γίνει σαφές στους εταίρους στην Ε.Ε. Αλληλεγγύη που δεν εκφράζεται έμπρακτα καταντά σκέτος εμπαιγμός.

*ΥΓ: Το ενδεχόμενο να δημιουργείται για το άρθρο 42 κάποιο ζήτημα, επειδή Ελλάδα-Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ, θεωρώ ότι είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» , διότι η Κύπρος είναι μόνο χώρα-μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία καταπατά με την υπεροπλία της τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το κόστος μιας αμφίβολης εκτόνωσης της έντασης: Τι σημαίνει η ξαφνική κάθοδος του Δένδια στην Κύπρο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: