Λίγο σοβαρότητα δεν βλάπτει κύριοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι! Σε “τρικυμία” το Μαξίμου…

FILE PHOTO: Το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Βλάχος




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Ποτέ δεν θα ήθελα να γράψω κάτι αρνητικό, κάτι που να προσβάλει την Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα η μητέρα πατρίδα, παρά τις κατά καιρούς ενέργειες της (κάποιων πολιτικών της εννοείται και της χούντας), που έβλαψαν την Κύπρο (και όχι μόνο την Κύπρο), με αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Μακαρίου Γ’ και την μεγάλη σιωπή της όταν το νησί δεχόταν από ξηρά, θάλασσα και αέρα τουρκική στρατιωτική επίθεση.

Κάποια πράγματα, όσο και να προσπαθήσεις δεν μπορείς να τα αφήσεις ασχολίαστα….

Πριν λίγες μέρες ο Σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του MEGA, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros» στην Κύπρο -ενώ μετά τις τελευταίες  προκλήσεις των  τούρκων στο Καστελόριζο συμφωνήθηκε ο ελληνοτουρκικός διάλογος- δήλωσε:

  • «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά (εννοεί το “Oruc Reis” στο Καστελόριζο και το “Barbaros” στην Κύπρο). Το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια τη βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis».

Ειλικρινά Δεν ήθελα να πιστέψω ότι μπορούσα να ακούσω τέτοια κατάπτυστη δήλωση και μάλιστα από άνθρωπο που θητεύει παρά τω πρωθυπουργώ: «Σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας…. Αυτό δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά…».

Η αγκυροβόληση των ερευνητικών, πολεμικών σκαφών και των γεωτρύπανων της Τουρκίας εντός της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. δηλαδή! Τουτέστιν, μας έγινε συνήθεια το σκύψιμο. Πολύ λυπάμαι, αλλά έτσι μόνο, δυστυχώς, μπορούν να ερμηνευθούν αυτές οι δηλώσεις. …

Ακολούθησαν κι άλλες απαράδεκτες δηλώσεις, αυτή την φορά από τον αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, καθηγητή κ. Θάνο Ντόκο, ο οποίος δήλωσε: Εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα που εκτείνονται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία…. Αυτές είναι αλήθεια οι συμβουλές που δίνει στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Ντόκος; Να μας προετοιμάζουν για την μοιρασιά, λέτε….

Για τις δηλώσεις αυτές υπήρξαν έντονες αντιδράσεις που ανάγκασαν, τον μεν κ. Αλέξανδρο Διακόπουλο να επανέλθει με νέες δηλώσεις ανασκευάζοντας ουσιαστικά τα όσα είπε αρχικά, τον δε κ. Θάνο Ντόκο να δηλώνει ότι πρόκειται για τις δικές τους προσωπικές απόψεις θέτοντας ταυτοχρόνως την παραίτηση του στη διάθεση του Πρωθυπουργού!

Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Διακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της». Σκοπός των δηλώσεων του συμπλήρωσε ήταν να τονίσει με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους… Την ασφάλεια του οποίου (συμπληρώνω εγώ) με βάση της Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (που υπέγραψε και, ο για πολλούς μέντορας στην Νέα Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής), εγγυώνται τρεις χώρες: Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεν Ηνωμένο Βασίλειο συνωμότησε, ουκ ολίγες φορές, για να διχοτομήσει το νησί, η Τουρκία εισέβαλε και κατακρατεί δια της βίας των όπλων το 36,7% τη κυπριακής επικράτειας, ενώ η Ελλάδα δεν έκανε απολύτως τίποτε, ως όφειλε, για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Διερωτώμαι: Με τέτοιους συμβούλους που πάτε αλήθεια κ. Μητσοτάκη;

Υστερόγραφο: Η Κύπρος υποβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία Β για τον COVID 19! Ας το σκεφτεί ξανά η Λευκωσία! Η Ελλάδα δεν είναι μια ξένη χώρα για να της φερόμαστε κατ΄ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο!

(*) Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μην το κουνάς από εκεί! Τους φάγαμε τους Tούρκους! Μνημόσυνο για τον ήρωα Γεώργιο Κατσάνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: