Κτυπά ρέστα ο Ερντογάν: Αποφασισμένος για επιβολή τετελεσμένων αν και πήρε προθεσμία από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με πολίτες έξω από το τζαμί Grand Camlica. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη για κινήσεις υψηλού ρίσκου, ώστε ακόμη και στην περίπτωση που θα «δημιουργηθούν συνθήκες» για διάλογο με την Ελλάδα, να έχει στις αποσκευές της ένα σημαντικό τετελεσμένο στη θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα διπλωματικές παρεμβάσεις από την Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ απέτυχαν, η Ε.Ε., με τα όσα συζητήθηκαν στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, έχει δώσει προθεσμία 20 περίπου ημερών στην Άγκυρα, έχοντας προαναγγείλει πακέτο επιλογών με κυρώσεις.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών, στις 24 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ελπίζουν ότι η Άγκυρα θα προβεί σε βήματα αποκλιμάκωσης. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει «περάσει» στους εταίρους μας στην Ε.Ε. την πρότασή της προς την Τουρκία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Ε.Ε. αναμένεται να προβεί σε έκκληση προς την Άγκυρα. Την ίδια ώρα, η διασύνδεση από τη Λευκωσία των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με εκείνες σε βάρος της Τουρκίας, αν και δεν άρεσε σε εταίρους μας, ενδεχομένως να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη συνέχεια. Το ζητούμενο είναι, βέβαια, πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα.

Η τακτική του Ερντογάν είναι να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο με απώτερο στόχο την πακετοποίηση των ζητημάτων, περιλαμβάνοντας στο… βάθος και την Κύπρο. Για να πετύχει τούτο παρουσιάζεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα ενδεχόμενα.

Η τακτική αυτή κρίνεται ως άκρως επικίνδυνη, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως για να πετύχει τον στόχο του, δεν αποκλείει ακόμη και τη στρατιωτική σύγκρουση. Στην Άγκυρα θεωρούν πως δεν μπορούν να κάνουν πίσω χωρίς να κερδίσουν.

Βήματα και στην Αμμόχωστο: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές που έδωσε η Άγκυρα στο κατοχικό καθεστώς είναι όπως γίνουν βήματα στην Αμμόχωστο, προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής.

Τα βήματα αυτά, που θα δίνουν στίγμα προθέσεων, θα γίνουν ακόμη και πριν την παράνομη ψηφοφορία στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετείται στις 11 Οκτωβρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ανάβει φωτιές ο Ερντογαν, το θέμα να μην καούμε εμείς: Δεν αρκεί η επίκληση του διεθνούς δικαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: