Κορωναϊός: οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ, τα πρόστιμα, οι διμοιρίες της… καραντίνας κι ο φυγάς

File Photo: Στιγμιότυπο από ελέγχους της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωναϊού. Photo via @amna_news




Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

 

Ωστόσο, παρά τους συνεχείς -κατά το δυνατόν ελέγχους, πολλοί εξακολουθούν να…προσπερνούν τους κινδύνους και ενώ οι εκκλήσεις για την προστασίας της δημόσιας υγείας συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 65.245 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), και έγιναν 3 συλλήψεις. Επίσης επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 5 κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες (2 στην Πελοπόννησο, και από ένα σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά).

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.916 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 7.907 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 9 των 300 ευρώ.

Αναλυτικά στην επικρατεία

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (97) σχετικές παραβάσεις.

(502) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:

(100) στην Κεντρική Μακεδονία,

(84) στη Θεσσαλονίκη,

(46) στη Στερεά Ελλάδα,

(44) στην Αττική,

(38) στα Ιόνια Νησιά,

(36) στην Ήπειρο,

(30) στην Πελοπόννησο,

(28) στη Δυτική Ελλάδα,

(25) στη Θεσσαλία,

(25) στην Κρήτη,

(15) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(13) στο Βόρειο Αιγαίο,

(11) στο Νότιο Αιγαίο και

(7) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (7.916) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (7.907) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (9) των (300) ευρώ.

Στις Κυκλάδες πραγματοποιήθηκαν (131) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις. Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν:

(11) έλεγχοι στη Μύκονο, με (4) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας,

(17) έλεγχοι στην Τήνο, με (1) παράβαση για μη χρήση μάσκας,

(7) έλεγχοι στην Κέα, με (1) παράβαση για μη χρήση μάσκας,

(28) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Νάξου (Νάξος, Δρυμαλία, Αμοργός, Κουφονήσια, Δονούσα), χωρίς παραβάσεις,

(20) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος), χωρίς παραβάσεις,

(18) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Θήρας (Σαντορίνη, Ανάφη), χωρίς παραβάσεις,

(14) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Πάρου (Πάρος, Αντίπαρος), χωρίς παραβάσεις,

(12) έλεγχοι σε περιοχές – νησιά αρμοδιότητας του Α.Τ. Ιητών (Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος), χωρίς παραβάσεις,

(2) έλεγχοι, σε περιοχές αρμοδιότητας του Α.Τ. Άνδρου (Άνδρος, Υδρούσα) και (2) έλεγχοι στη Σύρο, χωρίς παραβάσεις.

 

 

Οι διμοιρίες «καραντίνας» της ΕΛΑΣ

 

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ethnos.gr τα τελευταία αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την Ελληνική Αστυνομία, αφού ήδη έχουν βρεθεί θετικοί 42 αστυνομικοί, με την ΕΛ.ΑΣ. να είναι σε επιφυλακή. Έτσι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το όποιο επικαλείται το ethno.gr η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά στη δημιουργία διμοιριών «καραντίνας», στις οποίες θα συμμετέχουν αστυνομικοί που θα έχουν επιστρέψει από την καλοκαιρινή τους άδεια, ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό σε συναδέλφους τους που εργάζονται ήδη, εφόσον νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν. Gια τον λόγο αυτό, στις εν λόγω διμοιρίες θα υπηρετούν για μία εβδομάδα όσοι αδειούχοι επιστρέφουν στις θέσεις τους, ώστε να δίνει συμπτώματα ο ιός, στην περίπτωση που έχουν προσβληθεί.

Την ίδια ώρα, σε «καραντίνα» έχουν μπει τρεις διμοιρίες των υποδιεύθυνσης αποκατάστασης τάξης, (ΥΜΕΤ) καθώς τρεις αστυνομικοί που είχαν μεταβεί για υπηρεσιακούς λόγους στην Τήνο στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊο. Παράλληλα, θετική διαγνώσθηκε και μια αστυνομικός που υπηρετεί στο Κέντρο Άμεσης Δράσης ΓΑΔΑ.

Ο Βούλγαρος φυγάς και οι απολυμάνσεις

Αξιομνημόνευτη είναι και η ειδική περίπτωση με Βούλγαρο στη Θεσσαλονίκη που έχει… υποτροποιάσει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το thestival.gr, για δεύτερη φορά συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο 52χρονος Βούλγαρος με κορωνοϊό, ο οποίο νοσηλευόταν πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και είχε συλληφθεί για παρεμπόριο. Ο άνδρας έσπασε την καραντίνα και έφυγε από ξενοδοχείο, όπου παρέμενε μετά την πρώτη σύλληψή του. Άνδρες της Αστυνομίας τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν εκ νέου. Υπευνθυμίζεται πως στις 16 Αυγούστου είχε εκδοθεί σήμα φυγής για τον 52χρονο, καθώς αποφάσισε να αποχωρήσει κρυφά από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο συλληφθείς αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις, οδηγήθηκε στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης – Συκεών και παρέμεινε εκεί για μερικές ώρες. Όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ο 52χρονος ήταν διαπιστωμένο κρούσμα της νόσου COVID-19 στο τμήμα προκλήθηκε αναστάτωση. Ακολούθησαν δύο απολυμάνσεις του χώρου (η πρώτη ενόσω ο συλληφθείς ήταν στο κρατητήριο) και τέθηκαν σε καραντίνα οι τέσσερις αστυνομικοί που τον συνέλαβαν.

Χαρδαλιάς: Κανένα lockdown, απέχουμε και από τα τοπικά

Πάντως σύμφωνα με το ethnos.gr επικαλείται δημοσίευμα από το «Βήμα της Κυριακής» ο Νίκος Χαρδαλιάς εμμφανίζεται κατηγορηματικός για κανένα τοπικό lockdown παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωναϊού.

«Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown και είμαστε μακριά ακόμα και από τοπικά lockdown», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. «Πραγματικά όλες οι αναφορές για lockdown είναι τουλάχιστον άστοχες. Για να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και για να γίνει αυτό πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Γιατί αυτό είναι το καλύτερο για όλους εμάς», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σχολίασε: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά είναι πρόωρο – θαρρώ – να μιλήσουμε για δεύτερο κύμα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μας υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς για τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, thestival.gr και άλλες πηγές
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Μαζί με τα βιβλία και οι μάσκες πολλαπλής χρήσης στους μαθητές: Γρίφος το πρώτο κουδούνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: