Κύριε Πρωθυπουργέ, η διαφορά στα δύο σκάφη της κατοχικής Τουρκίας είναι μόνο στα … ονόματα

Τα τουρκικά γεωτρύπανα Φατίχ, και Γιαβούζ. Photo via Twitter, @tcsavunma, τουρκικο υπουργείο Άμυνας




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η αποφασιστικότητα της Αθήνας απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα με επίκεντρο το Καστελόριζο υπήρξε καθοριστική στην πρόσκαιρη αναδίπλωση της τουρκικής αρπακτικότητας.

Ωστόσο, η απάντηση του πρωθυπουργικού συμβούλου Αλ. Διακόπουλου για το πώς αντιμετωπίζει η Ελληνική κυβέρνηση την νέα εισβολή του τουρκικού σκάφους Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ συμφωνήθηκε ελλαδοτουρκικός διάλογος, αποτελεί μνημείο πολιτικής ανεπάρκειας.

Όπως δήλωσε, το Oruc Reis στο Καστελόριζο και το Barbaros στην Κύπρο «είναι δύο διαφορετικά πράγματα… Η καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων [της Κύπρου] δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.».

  • Δεν ενδιαφέρει σε ποιο κόμμα ή πολιτική σχολή ανήκει ο εν λόγω σύμβουλος, αλλά η τοποθέτησή του στοιχειώνει τον Ελληνισμό στο δρόμο για νέο εθνικό ακρωτηριασμό που ο πρωθυπουργικός περίγυρος θα φορτώνει σε άλλους.

Το μεγάλο «παιγνίδι» υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόσκαιρη κατάσταση (δεν είναι κατάληξη) με τις δηλώσεις ανακούφισης του πρωθυπουργικού περίγυρου και αξίζει να το αναδείξουμε.

Η «συμφωνία αποκλιμάκωσης» που ικανοποίησε την Αθήνα θυμίζει την φαιδρή εμμονή της Λευκωσίας για «καλό κλίμα» στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με αποτέλεσμα το … μηδέν. Στην πράξη, η τουρκική επεκτατικότητα στρέφεται μεθοδικά εναντίον Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλικών συμφερόντων και κατά άλλων (Αιγύπτου, Ισραήλ).

Αντί της ορθής διευρυμένης αντιμετώπισης της νεοοθωμανικής επεκτατικότητας με ηγετικό ρόλο στη Γαλλία, η Αθήνα επέλεξε να προσεταιριστεί την Γερμανία κατανοώντας «διαφορετικά» την τουρκική επεκτατικότητα βάσει των ονομάτων των ερευνητικών τουρκικών σκαφών!

  • Η παρέμβαση της Γερμανίας προς την Τουρκία, πέτυχε κάτι τεράστιο για την Γερμανία που αποκρύβεται. Η Γερμανία απέτρεψε την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από την Γαλλία στην συγκρότηση ευρωπαϊκής άμυνας με αφετηρία την ευρύτερη Αν. Μεσόγειο, ακυρώνοντας την αμυντική συμμαχία Γαλλίας-Ελλάδας και τον παραγκωνισμό της Γερμανίας.

Ποιο ήταν το … αντάλλαγμα που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση για αυτό το τεράστιο διακύβευμα που παραχώρησε στην Γερμανία, όταν δεν ζήτησε καν ακύρωση της επικείμενης παράδοσης υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία;

Λογοδοτούμε ενώπιον της Ιστορίας με κριτήριο πολιτικής επάρκειας την διορατικότητα. Οι φωνασκίες όσων αντιδρούν από κομματικό φανατισμό και η μιζέρια όσων προσδοκούν το έλεος του ισλαμοφασίστα, θα αποτελούν ιστορικό όνειδος.

Είμαστε ενώπιον μιας συγκυρίας εξωτερικών παραγόντων με τον Μακρόν στην Γαλλία και άλλα κράτη σε εχθρική διάταξη προς την Τουρκία. Θα μπορούσε να υπάρχει Ενιαία Αμυντική Άμυνα με ακλόνητη αποτρεπτική ισχύ, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, θωράκιση σε όλα τα επίπεδα…

Τελικά, η Αθήνα επέλεξε να αντιμετωπίσει την τουρκική επεκτατικότητα ή την προσαρμογή της στο βαθμό που το ανέχεται η ελλαδική κοινωνία; Αυτό είναι το ερώτημα.

(*) Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S & D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο εθνικός ακρωτηριασμός στην Ανατολική Μεσόγειο και η κρίση της Ιστορίας: “Πάταξον μεν άκουσον δε”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: