Κύπρος: Στέλνει στο Λίβανο ελικόπτερα, ιατρικό εξοπλισμό και σκύλους ιχνηλάτες, με μέλη ΕΜΑΚ και MΜΑΔ

Πράσινο φως για αναχώρηση για Βηρυτό, αναμένει 5μελής ομάδα της ΕΜΑΚ Κύπρου. Στιγμιότυπο από το κέντρο της Βηρυτού. ΕPA/WAEL HAMZEH
Το πράσινο φως για να αναχωρήσει για τον Λίβανο προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών για αντιμετώπιση της κατάστασης μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό, αναμένει πενταμελής ομάδα της ΕΜΑΚ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή με πολιτική απόφαση και με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, για να αναχωρήσουν μέλη της για το Λίβανο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κεττής είπε ότι η ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πενταμελής – όλοι μέλη της ΕΜΑΚ- και αποτελείται από έναν επικεφαλής και τέσσερις χειριστές. Μαζί τους ταξιδεύουν τέσσερις εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Η ομάδα θα αναχωρήσει με ελικόπτερο για τον Λίβανο.

«Ετοιμάσαμε την ομάδα κατόπιν οδηγιών και του Αρχηγού Αστυνομίας και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναχωρήσουμε, αν χρειαστεί, για το Λίβανο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι θα σταλούν στον Λίβανο δυο ελικόπτερα με στελέχη της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ, καθώς και σκύλους ιχνηλάτησης.

Εξάλλου, στις 1330 ο Υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος σε συντονιστική συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε μετά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό.

Ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα θα αποστείλει η Κύπρος

Ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα θα αποστείλει η Κύπρος ως βοήθεια προς τον Λίβανο μετά τις χθεσινές καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Λιβανέζα Πρέσβειρα στην Κύπρο Claude El Hajal, η οποία σημείωσε πως οι αρχές των δυο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μετά και την έκφραση της ετοιμότητας από την Κύπρο για προσφορά βοήθειας στη γείτονα χώρα.

“Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Έλαβα τηλεφώνημα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου για την προσφορά βοήθειας προς τον Λίβανο με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης ο Υπουργός τηλεφώνησε στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Βηρυτό και πρόσφερε κάθε βοήθεια την οποία η Κύπρος μπορεί να παρέχει στο Λίβανο”, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. El Hajal.

“Χρειαζόμαστε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα και εξ όσων αντιλαμβάνομαι θα πραγματοποιηθεί αύριο μια πτήση για να σταλούν ιατρικός εξοπλισμός και φάρμακα”, σημείωσε.

Είπε επίσης πως η χώρα της χρειάζεται εκπαιδευμένους σκύλους και ομάδες διάσωσης για την ανεύρεση τραυματιών στα συντρίμμια κάτι που επίσης διαβίβασε στις κυπριακές αρχές.

“Η Κύπρος είναι έτοιμη να μας βοηθήσει. Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι ιατρικές προμήθειες”, ανέφερε.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως υπάρχει από νωρίς το πρωί συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ώστε να διευθετηθεί το θέμα της παροχής βοήθειας προς το Λίβανο, σε συνεννόηση με τη Βηρυτό και την Πρέσβειρα του Λιβάνου στην Κύπρο.

Ακόμη υπάρχει επικοινωνία Κυπρίων που βρίσκονται στον Λίβανο και συγγενών τους με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από χθες το απόγευμα και εξετάζεται το θέμα του να υπάρξει πτήση επαναπατρισμού Κύπριων υπηκόων που επιθυμούν να επιστρέψουν στο νησί.

Εξάλλου η Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στο Λίβανο, Στάλω Χαμπίμπι, η οποία είναι παντρεμένη με Λιβανέζο, και διαμένει εδώ και 27 χρόνια στη γείτονα χώρα, είπε στο ΚΥΠΕ πως δεν υπάρχει πληροφόρηση για άλλους Κύπριους τραυματίες πέραν των τριών γυναικών που όπως έγινε γνωστό χθες τραυματίστηκαν ελαφρά. Μια εξ αυτών είναι η Πρόξενος της Κύπρου Ελένη Παπανικολάου.

Η Πρεσβεία της Κύπρου στη Βηρυτό, καθώς και τα σπίτια Κυπρίων υπηκόων υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ανέφερε η κ. Χαμπίμπι.

“Πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή. Υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, τραυματίες και νεκροί. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πένθους. Ήταν τρομακτικό το τι έγινε χθες. Εγώ μένω μισή ώρα μακριά από το σημείο όπου έγιναν οι εκρήξεις και ταρακουνήθηκε ολόκληρη η περιοχή. Νόμισα ότι μας βομβάρδισαν”, σημείωσε.

Ανέφερε πως λαμβάνουν μηνύματα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τηλεφωνήματα και προσπαθούν να βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Κύπριους που βρίσκονται στον Λίβανο.

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των Κυπρίων που βρίσκονται στη χώρα είπε πως από τους αριθμούς που ακούνε κατά καιρούς από την Πρεσβεία υπολογίζεται να βρίσκονται στον Λίβανο γύρω στα 2000 άτομα με κυπριακή υπηκοότητα.

Ερωτηθείσα για το θέμα της πτήσης επαναπατρισμού Κυπρίων, η κ. Χαμπίμπι είπε πως είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών σήμερα και γίνεται προσπάθεια ώστε σε συντονισμό να δουν ποίοι έχουν ανάγκη για επαναπατρισμό ή χρειάζονται βοήθεια.

Αναμένουμε και τις ανακοινώσεις από τα Υπουργεία στην Κύπρο για το τι θα αποφασίσουν και ανάλογα θα πράξουμε, ανέφερε.

Σημείωσε πως “αν θα πρέπει να φύγουμε για λόγους ασφάλειας όχι μόνο λόγω της έκρηξης αλλά και λόγω της οικονομικής κατάστασης, του κορωνοϊού κ.λπ. θα θέλουμε κάποια βοήθεια”.

“Το 2006 όταν φύγαμε φύγαμε από το λιμάνι. Αυτή τη στιγμή το λιμάνι δεν υπάρχει, αν θα φύγουμε από το αεροδρόμιο πρέπει να δούμε πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και το θέμα του κορωνοϊού, αφού δεν είναι εύκολο ο κόσμος να κάνει τεστ με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία”, σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επιστρέφουν αύριο οι Κύπριοι του Λιβάνου με ναυλωμένη πτήση του ΥΠΕΞ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal