Κύπρος: Κόκκινη προειδοποίηση και θερμοκρασίες ρεκόρ σήμερα-Μικρή “ανάσα” από αύριο

File Photo: Κύπριοι και τουρίστες απολαμβάνουν την θάλασσα στην παραλία της Αγίας Θέκλας στην Σωτήρα ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Κόκκινη προειδοποίηση εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει γύρω στους 44 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 36 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Η προειδοποίηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 13:00 το μεσημέρι μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας.

Η πρόγνωση του καιρού

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 44 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 36 στα παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ τις απογευματινές ώρες θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, στα ορεινά ή και στο εσωτερικό. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Τρίτη και καμία μεταβολή μέχρι την Πέμπτη, για να κυμανθεί ωστόσο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, τουλάχιστον στο εσωτερικό και στα ορεινά.

Συστάσεις Υπουργείου Υγείας στο κοινό λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Σε συστάσεις προς το κοινό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σήμερα προβαίνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Υπουργείο Υγείας συστήνει μεταξύ άλλων:

Αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης. Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.
Ελαφρό ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς.
Λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού.
Χρήση συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.
Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον Παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.
Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση φούρνου και κουζίνας για να μην αυξάνεται περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού.
Μην αφήνετε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένους, κατοικίδια.

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, κ.α.

Επειδή πιθανόν να παραστεί ανάγκη για επέκταση της προειδοποίησης από το Τμήμα Μετεωρολογίας και για τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις συστάσεις για προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες τη χρονική περίοδο που θα έχουν ισχύ οι σχετικές ανακοινώσεις.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Φιλελεύθερο

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωναϊού στην Κύπρο την Κυριακή ανακοίνωσαν οι Αρχές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: